Foto: Facebook/Biljana Keller

Dramska spisateljica i profesorka dramaturgije na FDU Biljana Srbljanović poručila je svojim budućim studentima da zbog lečenja od koronavirusa neće moći da održi za sutra zakazane konsultacije i pozvala ih da čitaju knjige.

„Dragi prijatelji, drage buduće kolege, sutrašnje zakazane onlajn konsultacije za prijemni ispit na dramaturgiju, na FDU, neću moći da održim, iz objektivnih razloga. Ako sve bude kako treba, već idućeg četvtka, u uobičajenom terminu, javiću se da nastavim sa radom”, poručila je Biljana Srbljanović na svom Fejsbuku nalogu, pozivajući buduće studente da u međuvremenu čitaju obaveznu i preporučenu literaturu, dodajući i ceo spisak.
„Eto razloga da ne izlazite od kuće“, dodala je ona.

U obaveznoj literaturi su, pored Aristotelove Poetika, i „Napisati scenario“ Mišela Šiona, „Istorija pozorišta” Čezarea Molinarija i Trifoova knjiga o Hičkoku.

Među petnaestak naslova preporučene literature su i „Svetlo u tami – novi Holivud“, „Nova filmska Evropa“, dvotomni „Jezik filma“ Jeržija Plaževskog, trotomna „Istorija filma“ Dejvida A. Kuka, „Istorija pozorišta“ Ronalda Harvuda, “Sistem” Stanislavskog, kao i „Dramski pravci 20. veka“ Slobodana Selenića, “O traganju za pozorištem” Jovana Hristića ili “Antologija nepročitanih scenarija” Nebojše Pajkića.

Biljana Srbljanović ponavlja i poruku sa FDU da se od kandidata očekuje i da su, osim klasika drame, čitali i domaće i svetske klasike književnosti, te da poznaju antičke mitove i epove, biblijske priče, te narodne epske pesme i bajke.

„Dosta ovih knjiga ‘ima da se nađu’ na uobičajenim sajtovima koje ne mogu da navodim da mi ne skine FB post. Takođe, Jstore je otključan, i gomila drugih svetskih sajtova gde legalno možete skinuti pojedine knjige“, dodala je Biljana Srbljanović, uz reči da se nada da se sa studentima vidi sledećeg četvrtka na FDU.

“Čitajte knjige, izolaciju nećete ni osetiti”, navela je dramska spisateljica i profesorka.