Foto:Zoran Lončarević

"Ovo je istorijski trenutak, veliki događaj, za sve žene, za žrtve i one koje su imale sreću da to nikada nisu bile, za one koje bi to mogle postati, za čitavo naše društvo, za sve nas", poručila je dramska spisateljica Biljana Srbljanović, reagujući na ispovest glumice Milene Radulović i njenu odluku da poznatog pedagoga Miroslava Miku Aleksića prijavi za seksualno zlostavljanje u njegovoj školi glume kada je bila još maloletna.


„Ceo dan pišem ono što mislim i osećam povodom velikog i hrabrog čina Milene Radulović, a nikako da nađem način. Sedam punih strana sam ispisala, a osećam da i dalje ne pronalazim prave reči. Onda sam ponovo pročitala tekst i shvatila da tačnije od ovih Mileninih reči ništa nema: ‘Ovo je monstruozna mreža inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakovana u najplemenitije forme umetnosti i religije čoveka koji korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja.'“, napisala je Biljana Srbljanović na društvenim mrežama.

Ceo dan pišem ono što mislim i osećam povodom velikog i hrabrog čina Milene Radulović, a nikako da nadjem način. Sedam…

Posted by Biljana Keller on Sunday, 17 January 2021

„Ovo je istorijski trenutak, veliki događaj, za sve žene, za žrtve i one koje su imale sreću da to nikada nisu bile, za one koje bi to mogle postati, za čitavo naše društvo, za sve nas. Velika je zasluga novinarke Ivane Mastilović Jasnić. Poverenje dve žene, razumevanje, delikatan, a pošten i otvoren razgovor, ozbiljnost i empatija za sagovornicu uz hrabrost, pamet i odvažnost žene koja svedoči o ovom užasnom događaju, ono je što predstavlja trijumf dobrog, pobedu nad zločincem i zlom. Veoma sam potresena, ali i uzbuđena. Ovo je trenutak koji treba zapamtiti. Hvala vam“, navela je Biljana Srbljanović.

Mlada glumica Milena Radulović prijavila je poznatog pedagoga Miroslava Miku Aleksića za silovanje u vreme kada je još maloletna pohađala njegovu školu glume, a prijave je podnelo još nekoliko devojaka. Policija je saopštila da je Aleksić uhapšen zbog sumnje da je u periodu od 2012. do 2020. seksualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dve u to vreme bile maloletne, te da mu je određen pritvor.

Nakon ispovesti Milene Radulović, glumicu su podržale brojne kolege i javne ličnosti, zahvaljujući joj se na hrabrosti da o tome progovori.

Pomoć žrtvama

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10h do 20h. Pozivi su besplatni.

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.