e-book, Online kupovina knjiga
Foto: Shutterstock

Knjige su na trećem mestu liste omiljenih proizvoda koje Srbi poručuju preko interneta, odmah iza odeće i obuće i elektronskih uređaja, a pre nakita, igračaka i hrane, pokazalo je jedno regionalno istraživanje objavljeno na Svetski dan knjiga i autorskih prava.

Knjige se najčešće nabavljaju preko pametnih telefona (61 odsto), četvrtina to čini preko laptop računara, dok svega 14 odsto korisnika kartica praktikuje kupovinu sa desktop računara, navodi se u rezultatima istraživanja koje je sprovela kompanija „Visa“. Rezultati su pokazali da se knjige preko interneta nabavljaju u sličnoj meri kao i elektronski uređaji, odnosno igračke, nakit i proizvodi za kuću, dok su po količini porudžbina na listi ispred hrane sa aplikacija za dostavu, iz restorana i prehrambenih proizvoda iz supermarketa.

Slično je i u regionu. Popularna i stručna literatura je, poređenja radi, treći najpopularniji proizvod kod građana Severne Makedonije i Albanije. Knjige se onlajn kupuju u Bosni i Hercegovini podjednako kao i stvari iz drugih kategorija, daleko iza odeće i obuće, a slično je i u Crnoj Gori, navodi se u izveštaju.

„Drago mi je što u Srbiji i celom regionu postoji izražena svest o kupovini knjiga putem interneta, i što literatura i umetnost drže korak sa sve bržim razvojem tehnologije. Upravo je e-trgovina širom sveta doživela procvat i uticala na digitalnu transformaciju brojnih preduzeća i kategorija u maloprodaji, što utiče i na naše svakodnevne navike u kupovini. To vidimo i po rezultatima istraživanja koje smo sproveli, a koje je pokazalo da građani prihvataju inovacije i da sve više koriste pametne telefone prilikom plaćanja preko interneta, jer im donosi brojne prednosti, pre svega brzinu, efikasnost, ali i sigurnost“, rekao je tim povodom Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar