Goran Vesić i Jasmina Trumbetaš Petrović sa solistima Opere na Palilulskoj pijaci Foto: FoNet/Beoinfo

"Da, sramno i ponižavajuće za tu jadnu decu, koja očigledno nisu imala izbora", prokomentarisala je rediteljka Ivana Dragutinović Maričić, članica umetničkog rukovodstva Operskog studija "Borislav Popović" Narodnog pozorišta u Beogradu, jučerašnji nastup svojih kolega na Palilulskoj pijaci.

U situaciji kada su pozorišta zatvorena, samostalni umetnici na rubu egzistencije, a država kulturu pomaže sa nula dinara, članovi Narodnog pozorišta su juče pevali na otvaranju Palilulske pijace, a „režiseri te predstave“, kako se ispostavilo, bili su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktorka Opere NP Jasmina Trumbetaš Petrović.

Nastup na pijaci izazvao je lavinu negativnih komentara u javnosti, profesor Ratko Božović ga je nazvao kič predstavom, a danas su glas digli i umetnici zaposleni u Narodnom pozorištu.

Ivana Dragutinović Maričić objavila je na “Fejsbuku” da ni ona ni njen suprug, glumac Andreja Maričić, takođe član umetničkog rukovodstva studija „Borislav Popović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, nisu znali za jučerašnji nastup dela opere Narodnog na Palilulskoj pijaci.

–  Oboje smo zgroženi i zabezeknuti. Mi smo danas doputovali i zateklo nas je ovo ludilo. Ni organizatorka Operskog studija ništa ne zna o ovome, tako da vas sve molim da ne kaljate instituciju Operskog studija. Ovo nije NAŠA odluka, niti režija, već privatna odluka direktorke Opere i u režiji nekog drugog. Čak nisu svi pevači iz Operskog studija, nego samo pet devojaka koje ovde privatno nastupaju po naređenju direktorke, a ne po odluci umetničkog rukovodstva Operskog studija – navela je Dragutinović Maričić.

Ivana Dragutinović Maričić, Foto: Printsreen/Facebook

Prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Miodrag D. Jovanović nastup svojih kolega na Palilulskoj pijaci vidi kao političku promociju trenutne gradske vlasti i njenih čelnika.

– Već više od mesec dana se nalazim izvan Beograda, u ruralnoj sredini, gde je signal za mobilnu telefoniju veoma slab, a televiziju retko ili uopšte ne gledam. Vaš upit me je na neki način zatekao ”nespremnog”… Pa ipak, uspeo sam da odgledam snimak ”nastupa Opere NP” na novootvorenoj Palilulskoj pijaci – kaže Jovanović na molbu portala Nova.rs da prokomentariše jučerašnji događaj koji je izazvao negative reakcije javnosti.

Miodrag D. Jovanović, Foto:Screenshot/Youtube/RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal

Jovanović je primetio da se pevalo na matricu i da su nastupili članovi Operskog studija i Hora Opere NP.

– Već skoro jednu deceniju postoji u svetu široko prihvaćena praksa pevanja fragmenata iz popularnih opera u neformalnim uslovima i prostorima, najčešće na pijacama i u šoping molovima. Sve to u cilju promocije i popularisanja operske umetnosti, što je samo po sebi simpatično i pozitivno – podseća Jovanović ali upozorava:

– Ceneći svakako rad i trud kolega u ovakvim teškim okolnostima i pretpostavljam, na brzinu koncipiranim muzičkim i vizuelnim rešenjima, ne mogu da se otmem utisku, da se ovde pre svega radilo o političkoj promociji trenutne gradske vlasti i njenih čelnika. Ime Opere NP je ovde poslužilo isključivo kao dekorativni elemenat – naglasio je Jovanović.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u izjavi TV Prva koja je direktno prenosila ovaj performans, izjavio je da su ga „smislili kao iznenađenje“ za kupce.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare