Foto:Vestron Pictures Collection / Everett / Profimedia

Nakon 35 godina otkad je originalni "Prljavi ples" stigao u bioskope, zvanično je potvrđeno da je u pripremi novi nastavak, a u njemu bi trebalo da se svojoj kultnoj ulozi vrati - Dženifer Grej.

Producentska kompanija „Lionsgate“ ovu vest je objavila tokom svoje „CinemaCon“ prezentacije, samo uz jednu tajnovitu rečenicu i bez ikakvih detalja. Dovoljno da mnoge ljubitelje ovog filmskog klasika vrate u osamdesete kada se čekalo u redovima ispred blagajni bioskopa da se kupi karta i na velikom platnu vidi Patrik Svejzi u ulozi koja ga je vinula u zvezde.

– Dženifer Grej se vraća u rizort Kelerman u sledećem poglavlju – napisali su, misleći pritom na luksuzno odmaralište u kome je smešten originalni klasik iz 1987. godine, piše „Dejli mejl“.

Kultni „Prljavi ples“ pratio je Frensis „Bejbi“ Hausman (Dženifer Grej) koja je leto 1963. provela u rizortu Kelerman sa svojom porodicom. Tamo upoznaje instruktora plesa Džonija Kesla, koga je igrao Patrik Svejzi (1952-2009). U filmu su se pojavili i Džeri Ormah, Sintija Rouds, Džek Veston, Keli Bišop, Džejn Bruker, Loni Prajs i Vejn Najt.

Foto:Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

„Prljavi ples“ je postao veliki filmski hit, zaradivši 64 miliona dolara, dok je budžet bio samo šest miliona. Osvojio je Oskara za najbolju originalnu pesmu za „The Time of My Life“. Zanimljivo je da izvođači Bil Medli i Dženifer Varnes nisu verovali u uspeh, i činilo im se da su naziv i tekst podjednako loši. Ipak, ispostavilo se da je upravo ova melodija i upečatljiva koreografija koja je prati ono po čemu je film prepoznatljiv.

Zaradio je još 150 miliona dolara od međunarodnih izdanja tokom godina, a 1988. emitovana je i kratka TV serija u kojoj su glumili Melora Hardin i Patrik Kesidi. Serija je trajala samo jednu sezonu.

Scenaristkinja i koproducentkinja filma Elenor Bergstin inspiraciju za „Prljavi ples“ je pronašla osvrćući se na svoje adolescentsko doba i leta koja je provodila u predgrađu Njujorka Ketskil. Poput junaka filma, ova tada mlada dama učestvovala je na mambo takmičenjima, dok su njeni roditelji igrali golf. Finansijske prilike zahtevale su da se snimanje izmesti u Severnu Karolinu, koju verni fanovi i danas obilaze.

Foto:Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Interesantno je da su prvobitno role ponuđene glumcima Valu Kilmeru i Biliju Zejnu, odnosno Sari Džesiki Parker, međutim zbog nesporne hemije između ovog dvojca, autori filma su se ipak odlučili za njih. Dženifer Grej je zaigrala prvu glavnu ulogu uprkos razlici od 10 godina u odnosu na junakinju Bejbi.

Jedna od zanimljivosti sa snimanja koja se često prepričava je ona o čuvenoj sceni na jezeru koja deluje tako poletno, kao da je snimljena bez imalo napora, što je ipak daleko od istine. Bio je oktobar, te je voda bila veoma hladna, što je prema rečima Svejzija dovelo do hipertermije. Reditelj je odlučio da ne zumira lica glumačkog para, jer su im usta poplavela od hladnoće.

Foto: Artisan Entertainment Collection / Everett / Profimedia

Snimljena je i verzija filma iz 2004. godine, pod nazivom „Prljavi ples: Havanske noći“, bila je smeštena u 1958. godinu, a u tom su filmu glumili Diego Luna, Rmola Garai, Sela Vard, Dženuari Džons i Svejzi. Film je zaradio 27 miliona dolara, što je prilično malo s obzirom na činjenicu da je budžet iznosio 25 miliona.

Bonus video: Premijera Spilbergove verzije „West Side Story“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar