Arhangel Mihailo srpska nošnja i Carica Milica srpska nošnja Foto:Pavel Surovi

Dan nakon svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, izložba fotografa Pavela Surovog postaće deo upečatljivog ambijenta svih kulturnih stanica u Novom Sadu.

Cilj ove izložbe je prezentacija originalnih i autentičnih narodnih nošnji različitih naroda koje žive u Vojvodini, Srbiji i regionu, a specifična je reinterpretacija nematerijalnog kulturnog nasleđa, prikazanog u novom svetlu.

Fotografije su više od multikulturalnosti i suživota naroda na ovim prostorima jer skrivaju sublimirane poruke i priču u sebi. One prikazuju jedinstven spoj umetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko – nacionalno obeležje u domenu modnog dizajna.

Carica Milica srpska nošnja Foto:Pavel Surovi

– U prvom planu su arhetipi i kosmičko poimanje ženske lepote od prapočetka. Otkrivanjem tajanstvenosti i mističnosti narodnih nošnji i duhovnih verovanja i mitova kroz različite epohe vremena kruniše se arhetip Afroditine božanske lepote. Posetioci će moći da ponesu mnoge subliminirane poruke koje sam hteo da naglasim, a to je da kao svaka iskonska lepota, i ženska lepota je podložna skrivanju, a tako i hrišćanskoj civilizaciji, a posebno u slavenskim narodnim nošnjama, koja iza stotitina slojeva podsukanja, čipki, dukata, traka, mašni, vezova skriva nedodirljivu devičansku lepotu – kaže Pavel i dodaje:

Srpski samuraj srpska nošnja Foto:Pavel Surovi

– Žensku lepotu i svetski život predstavljaju dukati, perle, krune, nakit, oglavlja, a to je u današnjosti stalna težnja prema slavi, popularnosti, divljenju, lepoti, modi, statusu i staležu, a druga skrivena dominanta koja ide uz arhaičnu narodnu nošnju su vera i okretanje prema Bogu. Bog i Isus Hrist svugde su prisutni i artikulisani čak i kroz arhaičnu narodnu nošnju i ćilime. Žene su nosile krstove u rukama, na grudima, izvezene na oplećcima čak i duvane perle u obliku krstova i cveća. Stara arhaična nošnja je odavala i pripadnost državi i religiji kojoj pripadaju ili kojoj su težili da pripadaju… Boje državnih zastava su namerno utkavana u kecelje, oplećke, peškire, ćilime da bi se dodvoravalo vlastima…

Veliko interesovanje kod nas i u inostranstvu nedavno je izazvala etno art izložba Pavela Surovog „Corona“ koja će nakon premijere u Beogradu imati i svetsku premijeru u Parizu.

Bonus video: Izložba kostima iz TV serije „Nečista krv“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar