Foto: Jasenovac Memorial Museum Arch / Zuma Press / Profimedia/Privatna arhiva

Autentičan spisak dece spasene iz hrvatskih logora u drugoj polovini 1942. godine, zahvaljujući plemenitoj Diani Budisavljević, biće izložen od danas u 12 časova, tokom narednih deset dana, u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije, saopštili su iz Muzeja žrtava genocida.

Usled ogromnog interesovanja javnosti i medija, Muzej žrtava gencoida je, kako se navodi u saopštenju, odlučio da taj prvorazredno vredan artefakt, koji je odnedavno u njihovom posedu, izloži u Narodnom muzeju Srbije. Tim povodom biće održana i pres konferencija tokom koje će se predstavnicima sredstava javnog informisanja obratiti Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije, i Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

Jasenovac Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Podsećamo, u pitanju je originalni spisak koji sadrži podatke o 5.800 srpske dece spasene u okviru akcije koju je vodila Diane Budisavljević.

Od petka, kada je objavljena ova vest, kako se ističe u najavi, brojni mediji u regionu bruje o epohalnom otkriću do koga je Muzej došao.

Pod oznakama ,,hitna vest“, ,,epohalno otkriće“ ili ,,u srpskoj prestonici eksplodirala istoriografska bomba“, mediji u regionu i Zapadnoj Evropi ne prestaju da izveštavaju o tome da je Muzej, nakon više od 80 godina, došao do, kako to nazivaju, ,,srpske Šindlerove liste“. Takođe, kako se naglašava u saopštenju, vodeći stručnjaci i institucije u svetu upućuju čestitke Muzeju na ovom otkriću, a prve su stigle iz SAD i Izraela.

Bonus video: Obnovljena najstarija kuća u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar