Marta Argerič Foto: EPA-EFE/Miguel Angel Molina

Jedna od najsenzacionalnijih pijanistkinja današnjice – Marta Argerič, podeliće scenu 9. jula, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, sa početkom u 20 časova, sa Simfonijskim orkestrom RTS uz maestra Luisa Gorelika, kaže se u saopštenju.

Ovu umetnicu, publika će biti u prilici da sluša kao solistkinju u jednom od najizazovnijih koncerata pijanističke literature – snažnom, ali i emotivnom delu Morisa Ravela, „Koncertu za klavir i orkestar“. Pored te kompozicije biće izvedena i „Simofonija br. 4“ Gustava Malera, u početku osporavana, nazivana „netipičnim Malerovim delom“, a danas izazovna za sve vodeće simfonijske ansamble.

U izvođenju ovog dela nastupiće i sopran Marija Jelić, mlada umetnica, koja je svojim interpretacijama na sebe već skrenula pažnju svetske muzičke publike.

Marta Ergerič je rođena 5. juna 1941. godine u Buenos Ajresu, u Argentini. Klavir je počela da svira sa tri godine, a već sa osam godina je imala svoj prvi solistički koncert, na kome je izvela Betovenov Klavirski koncert br. 1, u C – duru. Kada se preselila u Evropu 1955. godine, Marta je počela da radi sa poznatim pijanistom Fridrihom Guldom u Austriji. Njeni profesori kasnije bili su i Arturo Benedeti Mikelanđeli i Stefan Aškenazi.

Marta Argerič se puno angažuje kako bi pomogla i afirmisala mlade muzičare. Često je i član žirija važnijih pijanističkih takmičenja. Iako se o njoj ne zna puno, zbog njene averzije prema novinarima i publicitetu, ona se smatra jednom od najvećih pijanistkinja današnjice.

Karte za koncert u prodaji su na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Bonus video: Isidora Minić i Miki Damjanović Publika u Aleksandrovcu željna pozorišta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar