Foto: Miomir Polzović

Bariton Vasa Stajkić, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta, nastupiće u naslovnoj ulozi u jedinstvenom scenskom spektaklu "Karmina Burana", Karla Orfa, pred beogradskom publikom, u subotu, 28. maja, u 20 časova, na Trgu republike.

Ovo specijalno koncertno izdanje, opera Srpskog narodnog pozorišta izvodi zajedno sa Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički” sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića.

Foto: Emir Memedovski

„Karmina Burana“ Karla Orfa (1895-1982), pisana za bariton solo u naslovnoj ulozi, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, od nastanka 1937. godine.

Karl Orf tekst za ovo scensko delo našao je u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Foto: Vladimir Veličković

Vasa Stajkić, prvak opere Srpskog narodnog pozorišta, rođen je u Novom Sadu, gde je započeo svoje muzičko obrazovanje na odseku za duvačke instrumente – horna, u nižoj muzičkoj školi “Isidor Bajić”, zatim na teoretskom odseku i odseku za solo pevanje u srednjoj muzičkoj školi, a potom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Violete Pančetović Radaković.

Bonus video – Van Gogh: Radujemo se koncertima visokog napona, kao i pre 25 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar