Foto: Marko Đoković/Promo/Beogradska filharmonija

Prvo gostovanje Beogradske filharmonije nakon pandemije, zakazano je za 15. maj u Mariboru u sali Union.

Sa vrhunskim violončelistom Narekom Haknazarijanom i dirigentom Hauardom Grifitsom, Filharmonija će prvi put nastupiti u ovom gradu u organizaciji Narodnog doma iz Mariboru, nakon beogradskog koncerta na Kolarcu.

Narek Haknazarijan Foto: Marko Đoković/Promo/Beogradska filharmonija

Program otvara „Bura“ Čajkovskog, potom violončelista izvodi Rokoko varijacije istog kompozitora, a finale je uz Dvoržakovu Simfoniju broj 7.

– Obožavam orkestar Beogradske filharmonije i jako sam radostan što mu se ponovo vraćam. Uvek ponosno predstavljam svoju Jermeniju i veoma rado dolazim u Srbiju. Smatram da su nam mentaliteti veoma slični uz karakterističnu strastvenost i neposrednost. Nakon koncerta koji večeras imamo na Kolarcu idemo zajedno u Sloveniju u kojoj nikad nisam bio. Uvek me zanima ta promena energije koju diktira prostor, a Beogradska filharmonija je orkestar koji je uvek spreman za nešto novo i neočekivano – rekao je Narek Haknazarijan.

Koncertne sezone Narodnog doma iz Maribora karakterišu renomirana imena, pa su tako i ovu obeležili umetnici poput Sergeja Krilova i Julijana Rahlina, kao i orkestri Padove i Venecije.

Hauard Grifits
Hauard Grifits Foto:Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Nakon mariborskog koncerta, Filharmoniju očekuje još jedno putovanje u Dortmund u junu, gde će biti početak megalomanskog projekta „Betoven maraton“ čije će finale biti u Novom Sadu, 26. juna 2022. godine.

Bonus video: Šta je Beogradska filharmonija poručila Ivanu Tasovcu