Foto: Emir Memedovski/Promo/SNP

Dva simfonijska orkestra, dva hora, dečji hor i priznati solisti poput sopranistkinje Marije Jelić, tenora Aleksandra Tolimira i baritona Vase Stajkića izvešće, 25. maja sa početkom u 20 sati, impoznatno delo Karla Orfa "Karmina Burana" na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, a tri dana kasnije 28. maja i na Trgu republike u Beogradu.

Četiri stotine muzičara, ovaj svojevrsni spektakl počeće pesmom „Fortuna“ i tako će hiljadama Novosađana pružiti snažan upliv u okvire ovog dela, te podariti nezaboravno veče pod vedrim nebom. Ova jedinstvena scenska kantata biće izvedena pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Kojića.

– Monumentalna scenska kantata „Karmina Burana“, nemačkog kompozitora Karla Orfa ponovo je pred novosadskom publikom. Popularnost ove kompozicije i njena zastupljenost čak i u drugim umetničkim žanrovima, čini je uvek primamljivom za publiku. Sa druge strane, od izvođača ovo delo zahteva izuzetnu umetničku spremnost. Ovo je sjajna prilika da se ansambli Opere SNP-a i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pokažu u svom najboljem svetlu – istakao je maestro Kojić.

Aleksandar Kojić Foto: Emir Memedovski/Promo/SNP

„Karmina Burana“ Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti. Ona je deo muzičkog triptiha pod nazivom „Trijumf“ koga čine kantata „Karmina Burana“, kantata „Katuli Karmina“ i kantata „Trijumf Afrodite“.

Karl Orf jedan je od značajnijih kompozitora XX veka. Kako se bavio pedagoškim radom, napisao je knjigu „Muzika za decu“ namenjenu obrazovanju, a u nastavu je uveo Orfov instrumentarijum, sačinjen od instrumenata prilagođenih deci. Njegovo najznačajnije delo je, upravo, scenska kantata „Karmina Burana“.

Foto: Emir Memedovski/Promo/SNP

„Karmina Burana“ biće izvedena premijerno na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, 25. maja u 20 sati, a odmah potom, 28. maja i na Trgu republike u Beogradu u okviru CEBEF festivala. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Bonus video: Koncert u znak sećanja na Dragoljuba Ðuričića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar