Spajk Li Foto:Tanjug/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP

Reditelj i oskarovac Spajk Li ponovo montira poslednju epizodu svog novog HBO dokumentarca, nakon kritika da je dao istaknutu ulogu teoretičarima zavere povodom rušenjem kula "bliznakinja" 11. septembra 2001.

„Vraćam se u montažu i gledam osmo i poslednje poglavlje „NYC Epicenters 9/11➔2021½”. S poštovanjem vas molim da sačekate presudu dok ne vidite konačni rez. Zahvaljujem vam”, napisao je u izjavi koju je objavio HBO.

Povezujući iskustva Njujorčana tokom pandemije COVID-19 sa onim tokom napada 11. septembra i neposredno nakon toga, “NYC Epicenters 9/11➔2021½” premijerno je prikazan u prošlu nedelju i emitovaće se u dvosatnim epizodama. Četvrta i poslednja epizoda biće prikazana 11. septembra, na 20. godišnjicu napada u Njujorku. Pretpremijerna verzija epizode u početku je bila dostavljena novinarima, ali je potom povučena.

Li se suočio s negativnom reakcijom jer je u filmu prikazao takozvanu grupu „Architects & Engineers for 9/11 Truth”, koja promoviše teoriju zavere da su kule „bliznakinje” srušene kontrolisanim rušenjem iznutra. Smatra se da je Li njihovim stavovima dao primat u početnom delu epizode.

Nazivajući to „nadrealnim i demoralizirajućim“, urednik magazina „Slate” Džeremi Stol napisao je da Lijev pristup lažno predstavlja „istinu 11. septembra kao otvorenu debatu između dve podjednako validne strane“.

Stol takođe upozorava da je to opasno, jer predstavljajući ih u velikom dokumentarnom filmu u udarnom terminu, Li i HBO daju teoretičarima zavere „najveću i najosnovniju platformu koju su ikada imali, usmeravajući svoje gledaoce direktno prema močvari gnusno opasne ideje. „

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar