Foto: Jugoslovenska kinoteka/Promo

Program Jugoslovenske kinoteke u septembru obeležiće ciklusi velikih srpskih glumaca Pavla Vuisića i Milana Laneta Gutovića, kao i američkog reditelja Ričarda Donera, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

Kako se navodi, pored nezaboravnog Srećka Šojića iz „Lafa u srcu“ (1981) i „Tesne kože“ (1982) u režiji Miće Miloševića, publika će moći da gleda i Gutovićeve kreacije u filmovima „Srećna porodica“ (1979) Gordana Mihića, „Erogena zona“ (1981) Dejana Karaklajića, „Špijun na štiklama“ (1988) Milana Jelića.

Ciklus filmova  Milana Laneta Gutovića, koji je preminuo 25. avgusta, na programu je u Muzeju kinoteke od 22. do 26. septembra.

Jugoslovenska kinoteka priređuje omaž još jednom velikanu srpskog i jugoslovenskog glumišta.

Povodom 95 godina od rođenja Pavla Vuisića, u Muzeju kinoteke će od 6. do 9. septembra biti prikazan izbor njegovih filmova svrstanih hronološki od 1967. kada je snimio „Bokseri idu u raj“, u režiji Branka Ćelovića, do „Sutona“ (1982) Gorana Paskaljevića.

Pavle Vuisić, Tri koraka u prazno. Foto: Jugoslovenska kinoteka/Promo

Na programu su i „Ko to tamo peva“ (1980) Slobodana Šijana, „Paja i Jare kamiondžije“ (1973) Mila Đukanovića, „Dogadjaj“ (1969) Vatroslava Mimice, za koji je Vuisić dobio nagradu Car Konstantin na festivalu u Nišu.

Program u sali „Makavejev“ 1. septembra otvara program Dobitnici Kopa Volpi nagrade. Među lauretima tog visokog priznanja koje se dodeljuje na festivalu u Veneciji bio je i naš Ljubiša Samardžić, nagrađen za ulogu u filmu „Jutro“ (1967) Puriše Đorđevića, saopšteno je iz Kinoteke.

Neda Arnerić i Ljubiša Samardžić, „Jutro“. Foto: Jugoslovenska kinoteka/Promo

Nakon „Jutra“, do 4. septembra, publika će moći da vidi kreacije još sedmoro dobitnika Kopa Volpi – Izabel Iper, nagrađene za ulogu u „Ceremoniji“ (1995) Kloda Šabrola, Tošira Mifunea u „Telesnoj straži“ (1961) Akire Kurosave, Šona Pena u filmu „21 gram“ (2003) Alehandra Gonzalesa Injaritua…

Povodom 65 godina od smrti slavnog pisca Ernesta Hemingveja 5. i 6, kao i 9. septembra na repertoaru su ekranizacije njegovih romana, među kojima „Za kim zvona zvone“ (1943) Sema Vuda i „Snegovi Kilimandžara“ (1952) Henrija Kinga i Roja Vorda Bejkera.

U okviru projekta A1 Kinoteka digitalno je restaurisan film „Leto je krivo za sve“ (1961), po scenariju i u režiji Mladomira Puriše Đorđevića. Za 7. i 8. septembar najavljene su besplatne projekcije nove kopije te komedije i romanse u kojoj su igrali Mija Aleksić i Milena Dravić.

Foto: Jugoslovenska kinoteka/Promo

Program „Sećanje na…“ 17. a potom 27. i 28. septembra posvećen je slavnom američkom reditelju Ričardu Doneru, koji je preminuo ovog leta.

Biće prikazani neki od njegovih najpoznatijih filmova – „Supermen“ (1978) sa Kristoferom Rivom, „Smrtonosno oružje“ sa Melom Gibsonom, „Predskazanje“ (1976) sa Gregorijem Pekom i drugi.

Festival italijanskog filma biće održan od 18. do 22. septembra. Za otvaranje je odabrana drama i misterija „Ružne bajke“ (2020) u zajedničkoj režiji Damiana i Fabija D’Inoćenza. Presek nove italijanske produkcije zatvara krimi drama „Edi i Sani“ (2020) Dezmonda Deveniša.

Iz Kinoteke najavljuju još i da će tokom septembra gost bit direktor Austrijskog filmskog arhiva dr Nikolas Vostri i prikazati restaurisanu „Ekstazu“ sa čuvenom austrijskom glumicom Hedi Lamar.

Kinoteka će tokom septembra biti domaćin Beldoksa, uključiće se i u Dane evropske baštine i prikazati filmove iz program Merlinka klasik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar