Foto: Promo

U susret 52. Zlatnom peru Beograda i 17. Međunarodnom bijenalu ilustracije, u četvrtak, 2. novembra u 18 časova, biće otvorena izložba Nikoline Radulović Velić u galeriji “Mladi”, u prostoru Muzeja primenjene umetnosti.

Nikolina Radulović Velić je dobitnica Grand Prix nagrade na 51. Zlatnom peru Beograda.

Na izložbi će biti predstavljeno 40 radova u tehnici digitalnog kolaža, iskaza kojim umetnica impresivno vlada već pet godina.

Foto: ULUPUDS/David Vartabedijan

Nikolina Radulović Velić (1972, Кnin) je grafički dizajner, ilustrator i kolažist. Studirala je u Beogradu, na Filološkom fakultetu i na Fakultetu likovnih umetnosti i dizajna, odsek kostimografija. Od 1997. godine živi i radi u Santanderu (Španija). U poslednje dve decenije, učestvovala je u brojnim grupnim i samostalnim izložbama. Ilustrovala je knjige za decu i odrasle i dizajnirala desetine plakata za pozorište i film.

– Rad s kolažem sam započela radi eksperimentisanja i proširenja svog vizuelnog rečnika, da bi ubrzo postao centralni elemenat mog umetničkog izražavanja, prevazilazeći moje prvobitne namere i teme kojim sam želela da se bavim – rekla je umetnica povodom izložbe i dodala:

Foto: ULUPUDS/David Vartabedijan

– Moj rad, i grafički i umetnički, ima snažnu simboličku težinu, sa konceptom u srži. Svako delo je prilika za eksperimentisanje, spajanje nespojivog, provokaciju i prepuštanje igri, humoru i višestrukim interpretacijama. U okviru svojih umetničkih nastojanja, posebno me privlači istraživanje suštine ljudske prirode, sećanja, neumitnog prolaska vremena, zaborava, samoće i položaja žena.

Foto: ULUPUDS/David Vartabedijan

Moji kolaži su, dodaje Nikolina, vizuelni dnevnici, fragmentarne hronike mog bića i sveta koji me okružuje, prošlosti i sadašnjosti.

– Svoj rad doživljavam kao odraz kompleksnog sveta u kome živimo, bez ustručavanja pokazujući njegove manje laskave aspekte i inherentnu okrutnost. Iz toga nastojim da izvučem skrivenu lepotu i empatiju koje su deo svih nas, otkrivajući nepoznato, neizrečeno i nematerijalno koje nas čini istinski ljudima. Кolaž, kao moj odabrani medij, predstavlja taj siloviti i neizbežni sudar ljudi, društva, kulture i emocija koje svi doživljavamo. Sklonost ka kombinovanoj tehnici/ kolažu i dostupne tehnologije pružaju mi slobodu da se izražavam kroz niz metoda i tehnika, integrišući elemente kao što su oslikane površine, ručno izrađene teksture, pronađeni predmeti, kolaž i fotografija, u balansu između fizičkih i digitalnih oblika – objasnila je Nikolina Radulović Velić.

Foto: ULUPUDS/David Vartabedijan

Izložba traje do 21. novembra 2023. godine.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar