Foto:Promo/Somborski filmski festival

Četvrti Somborski filmski festival biće održan od 11. do 15. jula 2022. godine u organizaciji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Festival zvanično počinje 12. jula projekcijom filma “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića.

Ovogodišnjim sloganom “Tragom snova Ernesta Bošnjaka“ Festival nas podseća i jasno usmerava ka delu značajnog pionira filma na ovim prostorima. Somborac Ernest Bošnjak bio je osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Nekoliko godina kasnije i sam je počeo da snima filmove, a za zasluge u razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

Foto:Promo/Somborski filmski festival

„Somborski filmski festival je od svog osnivanja 2018. godine zamišljen da neguje vrednosti sredine koju nastanjuje dvadeset i jedna nacionalnost. U takvom okruženju Festival se trudi i radi na podsticanju tolerancije, ravnopravnosti i slobode. Uporište našeg Festivala je u vizionarskom filmskom radu Erensta Bošnjaka, pionira jugoslovenskog filma, po kome sve nagrade nose ime.“, rekla je direktorica Somborskog filmskog festivala Vesna Šašić.

Tokom pet dana Festivala biće prikazano 16 filmskih ostvarenja, a posetioce očekuje i raznovrstan prateći program.

Foto:Promo/Somborski filmski festival

Ulaz na sve programe četvrtog izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a projekcije i prateći programi će biti održani u Kulturnom centru “Laza Kostić” Sombor, Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor i Dvorištu gradskog muzeja Sombor.

Bonus video: Jeton Neziraj, pozorišni reditelj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar