Foto: Sombor film fest/Promo

Somborski filmski festival biće održan od 10. do 13. jula, a na repertoaru će biti 11 filmova u četiri selekcije - "Glavni program", "VIP Kinoteka", "Panorama švedskih filmova" i "Nostalgija", najavio je organizator, Kulturni centar “Laza Kostić”.

U okviru predfestivalskog programa “Filmska parada” biće prikazani animirani filmovi „Petar Pan i magična knjiga Nedođije“ (8. jul) i „Crvle: nikad ne letiš sam“ (9. jul), a u glavnoj selekciji od 10. jula na programu će biti savremena domaća ostvarenja i srpske koprodukcije, koji su imali premijeru tokom prethodne i početkom ove godine.

“VIP Kinoteka” predstaviće izbor restauriranih ostvarenja nastalih u saradnji operatera VIP i Jugoslovenske kinoteke.

Publika će imati priliku da pogleda filmove iz savremene švedske kinematografije, prikazane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodne dve godine, dok će selekcija „Nostalgija“ ponuditi osvrt na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora.

– Somborski filmski festival iz godine u godinu raste, dobija svoj specifičan šarm i sa zadovoljstvom možemo istaći da smo ovom manifestacijom sve bliži ostvarenju vizije našeg sugrađanina Ernesta Bošnjaka, filmskog pionira, koji je Sombor prepoznao kao filmski grad – rekla je direktorka Kulturnog centra „Laza Kostić“ Vesna Šašić.

Ernest Bošnjak, po kome jedna od nagrada nosi ime, bio je somborski kinematograf, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent.

On je 1906. godine u Sombor doneo kino-projektor i otvorio bioskop, a kao veliki entuzijasta i sam je počeo da snima filmove 1909. godine, te je za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio državnu penziju.

Koncept ovogodišnjeg, trećeg izdanja, somborskog festivala podrazumeva „isticanje savremenog domaćeg stvaralaštva, odnosno kultnih kinematografskih ostvarenja našeg podneblja, kao i odabrana dela evropskog i svetskog filma“, navedeno je u saopštenju.

Program Somborskog filmskog festivala će se odvijati u Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, Dvorištu Županije i na Trgu Svetog Đorđa, a ulaz je slobodan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar