Foto:Shutterstock

Širi izbor od 13 „originalnih i uzbudljivih“ knjiga koje nude „zapanjujuće portrete sadašnjosti“ u konkurenciji su za Bukerovu nagradu za 2023, najprestižniju književnu nagradu u Velikoj Britaniji.

Pisac Sebastijan Beri, koji je imao četiri prethodne nominacije za Bukerovu nagradu i dva puta bio u užem izboru za nju, jedan je od četiri irska pisca koji su se našli u širem izboru za prestižnu nagradu, piše „AP“.

Beri je ove godine konkurisao sa romanom „Old God’s Time “, o penzionisanom policijskom detektivu koji je ponovo uvučen u istragu o starom slučaju ubijenog sveštenika osumnjičenog za seksualno zlostavljanje dece.

Foto: Promo

Dvanaest drugih pisaca, uključujući četiri debitantska pisca i dva prethodna nominovana za Bukera, kandidovaće se za nagradu od 50.000 funti (64.000 dolara). Autori su iz sedam različitih zemalja sa četiri kontinenta.

„Svih 13 romana bacaju novo svetlo na to šta znači živeti u današnjem vremenu, i to na originalan i uzbudljiv način“, rekla je Esi Edugjan, predsedavajuća žirija. „Njihov raspon je ogroman, i po temi i po formi: šokirali su nas, nasmejali, ispunili nas mukom, ali pre svega ostali su sa nama.”

Nagrada se dodeljuje za najbolji roman objavljen u Velikoj Britaniji i Irskoj između 1. oktobra 2022. i 30. septembra 2023. Nominovani su izabrani među 163 knjige koje su izdavači poslali.

Pobednik bi trebalo da bude proglašen 26. novembra nakon što se lista smanji na šest finalista sledećeg meseca.

Malezijski pisac Tan Tvan Eng dobio je svoju treću nominaciju, ovog puta za „The House of Doors “, knjigu istorijske fikcije koja je izvučena iz života Somerseta Moama.

Pol Marej, još jedan irski pisac, nominovan je za „The Bee Sting “, tragikomičnu porodičnu sagu. To je njegova druga nominacija.

Foto: Promo

Debitantski roman Viktorije Lojd-Barlou, „All The Little Bird-Hearts “, govori o majci vezanoj za pravila čiji se pažljivo uređeni život preokrene kada se šarmantni par preseli u susedstvo. Kao i njena protagonistkinja, Lojd-Barlou je autistična.

Foto: Promo

Šehan Karunatilaka, jedan od najprestižnijih pisaca Šri Lanke, osvojio je Bukerovu nagradu 2022. za „Sedam meseci Mali Almeide“, satirični „zagrobni noir“ smešten tokom brutalnog građanskog rata u Šri Lanki.

Bonus video: Proglašenje Ani Erno za dobitnicu Nobelove nagrade za književnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar