Georgi Gospodinov Foto: Mirco Toniolo / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bugarski književnik Georgi Gospodinov i prevoditeljka Angela Rodel ovogodišnji su dobitnici renomirane Međunarodne Buker nagrade, koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen u Velikoj Britaniji na engleskom jeziku.

U pitanju je prevod romana Georgija Gospodinova „Vremensko sklonište“ (Time Shelter), pri čemu je Međunarodna Buker nagrada prvi put u istoriji pripala nekom bugarskom autoru.

Radnja romana je vezana za takozvanu „kliniku prošlosti“ koja nudi obećavajući tretman za obolele od Alchajmerove bolesti. Kako bi podstakli sećanja pacijenata, lekari u klinici konstantno rade na stvaranju atmosfere iz daleke prošlosti, sve do najsitnijih detalja.

Međutim, kako vreme prolazi, tako u kliniku počinju da dolaze i ljudi koji nemaju zdravstvenih problema, već to rade samo kako bi pobegli od horora savremenog života.

Predsednica žirija Lejla Slimani opisala je „Time Shelter“ kao „briljantan roman pun ironije i melanholije“ i dodala: „To je veoma duboko delo koje se bavi savremenim pitanjem, ali i filozofskim pitanjem: šta se dešava sa nama kada naša sećanja nestanu ?”

Gospodinov je najpoznatiji bugarski savremeni autor, a njegova su dela prevođena na 25 jezika.

Beogradska Geopoetika, koja je ujedno bila i prvi Gospodinovljev izdavač u svetu, van bugarskog jezika, uveliko radi na prevodu „Vremenskog skloništa“ , koji bi vrlo skoro trebalo da bude dostupan domaćoj čitalačkoj publici.

Do sada je Geopoetika objavila pet dela Georgi Gospodinova – romane “Prirodni roman” (2001), „Fiziku tuge“ (2013) i zbirke priča „I druge priče“ (2011), „I sve postade mesec“ (2016), „Sva naša tela“ (2019).

Međunarodno Buker priznanje podrazumeva nagradu od 50.000 funti, koju ravnopravno dele autor i prevoditeljka.

U najužem krugu ove godine, pored Gospodinovljevog dela, našlo se još  pet romana.

Bonus video: Ninova Nagrada Danici Vukićević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar