Foto: Belkisa Beka Abdulović

Plesna predstava “Femine”, u koreografiji Rite Gobi iz Mađarske i Aleksandre Madsen iz Hrvatske, izvedena je u Novom Sadu na sceni Kulturne Stanice Barka, nakon premijere u beogradsku premijeru na sceni Madlenijanuma kada je nagrađena ovacijama.

Publika je burnim aplauzom ispratila ovaj plesni diptih poznatih koreografkinja u regionu, u izvođenju igračica iz Srbije i Slovenije.

Foto: Belkisa Beka Abdulović

Pet igračica – Katarina Bućić i Tijana Ostojić iz Srbije, Patricija Crnković, Tjaša Bucik i Neža Banovec iz Slovenije, ostvarile su snažnu i tehnički zahtevnu koreografiju a vrhunski su je interpretirale u prepletu ideja koreografkinja i njihovom međusobnom dijalogu, transformišući lični i kulturni identitet susrećući se s konceptom besmisla na različitim nivoima živlјenja.

U nekom trenutku, kroz osećaj vlastite raselјenosti, kako unutrašnje tako i spoljašnje, prihvatile su taj mehanizam s jedne strane kao nadu, a s druge, kao apsurd. One su publici deminstrirale snažnu izvođačku tehniku kao i promociju nove mlade ženske savremene plesne scene.

Foto: Belkisa Beka Abdulović

Autor muzike je David Nik Lipovac, kostim za predstavu je uradio SvarogArt, a asistenti koreografkinja su Ognjen Vučinić i Mojca Majcen.

Diptih “Femine” je realizovan u produkciji Instituta za umetničku igru, u sklopu autorskog projekta plesačice Mojce Majcen uz saradnju sa Balkan Dance Projektom.

Foto: Belkisa Beka Abdulović

Bonus video: Afera Bitef Art kakafe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar