Foto: Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedna od prvih žena di-džejeva u Engleskoj i radio voditeljka BBC-ja Dženis Long preminula je juče, na katolički Božić u 66. godini, javili su britanski mediji.

Dženis Long preminula je posle kraće bolesti u svom domu, okružena članovima porodice na dan kada se u Velikoj Britaniji slavio Božić.

Longova, rođena 1955. godine u Liverpulu, slavu je stekla kao voditeljka čuvene muzičke TV emisije „Top of the Pops“. Domaćin ovog popularnog televizijskog šou programa, u kojem su gostovale sve same svetske muzičke zvezde, bila je čitavih pet godina. Takođe, bila je jedna od prvih žena di-džejeva u Velikoj Britaniji, a i prva dama koja je imala emisiju na Radiju 1 BBC-ja, podseća britanski javni servis.

Dženis Long bila je i jedna od prezenterki na jednom od najgledanijih globalnih događaja ikad – humanitarnom spektaklu Lajv ejd, koji je održan 1985. godine.

Upravo zahvaljujući Longovoj mnoga značajna imena dobila su prvu šansu da dopru do šire publike. Longova je neumorno promovisala čuveni glazgovski bend Primal Scream, predvođen Bobijem Gilespijem. Takođe, ona je prva „vrtela“ u svojim emisijama na BBC radiju 1 i 2 sastav Smiths, Frankie Goes to Hollywood i pevačicu Adel.

Svoj prvi sešn na radiju pokojna Ejmi Vajnhaus imala je u emisiji Dženis Long.

Dugo godina bila je u žiriju Merkjuri muzičkih nagrada, a bila je i pokrovitelj Instituta za izvođačke umetnosti u Liverpulu, koji je osnovao Pol Mekartni.

Bonus video:

11 nepoznatih činjenica o životu Ejmi Vajnhaus

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar