Branislav Vuksanovic
Branislav Vuksanović Foto:Srpsko narodno pozorište/M. Polzović

Prvak opere Srpskog narodnog pozorišta Branislav Vukasović preminuo je u Novom Sadu u 70. godini, saopšteno je tog teatra.

Bariton Branislav Vukasović bio je prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta u penziji, koji je u svom matičnom teatru ovenčan tokom karijere najvećim priznanjima.

Iako je završio Učiteljsku školu u Sremskim Karlovcima i radio u prosveti do 1979. godine, paralelno uči i pevanje i upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Oktava Enigareskua.

I 1980. postaje član Srpskog narodnog pozorišta, a u tom teatru ovaj operski pevač, lepe scenske pojave i ubedljivog visokog registra, ostao je sve do odlaska u penziju 2012. godine.

Još na početku karijere odigrao je više rola iz lirskog baritonskog faha, poput Silvija u „Pajacima“, Papagenu u „Čarobnoj fruli“, Marsela u „Boemima“… Više od stotinu puta tumačio je jedan od najpopularnijih likova operske literature – Rosinijevog berberina iz Sevilje („Figaro“).

U poslednjoj deceniji prošlog veka, bio je, kako podsećaju u SNP-u, jedan od nosilaca operskog repertoara igrajući niz velikih Verdijevih likova: Žermona („Travijata“), grofa Lunu („Trubadur“), Don Karlosa („Moć sudbine“), Rodriga („Don Karlos“) i Rigoleta u istoimenom komadu.

Za rolu Rigoleta dobio je Godišnju nagradu SNP (2004), a isto priznanje poneo je i ranije za visoka umetnička ostvarenja u ulogama Marsela i Falkea. A najviše priznanje SNP-a Zlatna medalja „Jovan Đorđević“ uručena mu je 2012. godine.

Igrao je Enrika u „Lučiji od Lamermura“, Silvana u „Balu pod maskama“, Alfija u „Kavaleriji rustikani“, Šarplesa u „Madam Baterflaj“, Onjegina u „Evgeniju Onjeginu“, Sanča Pansu u „Čoveku od la Manče“…

Umetnik će biti sahranjen sutra u Vrdniku.

Bonus video:

Plasido Domingo na Tašu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar