Srđan Hofman Foto:printscreen/youtube/rts

Jedan od najuglednijih srpskih kompozitora Srđan Hofman preminuo je u 77. godini, saopštila je Organizacija muzičkih autora Srbije "Sokoj".

Srđan Hofman rođen je 1944. godine, a na Muzičkoj akademiji u Beogradu završio je osnovne i magistarske studije u klasi Stanojla Rajičića. Usavršavao se i u inostranstvu, u Darmštatu, Kelnu i Štutgartu.

Bio je jedan je od najuglednijih srpskih kompozitora, profesor emeritus kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i šef Tonskog studija Fakulteta, a u dva navrata bio je predsednik Upravnog odbora SOKOJ-a.

Hofman je iza sebe ostavio ogroman opus. Čine ga brojna dela orkestarske i kamerne muzike, solistički komadi, kompozicije za vokalne i instrumentalne ansamble, kao i horska i elektroakustička dela. Kompozitorove kompozicije izvođene su na manifestacijama u zemlji i inostranstvu, kao što su BEMUS, Muzički bijenale Zagreb, Svetski dani muzike u Nemačkoj, Švedskoj, Rumuniji, Festival elektronske umetnosti Finska, Festival elektroakustičke muzike u Buržu…

O savremenoj muzici je i pisao, objavivši i knjigu „Osobenosti elektronske muzike“.

Hofman je za života dobio brojna priznanja, među kojima su prva nagrada na Internacionalnoj tribini kompozitora 1994. i 1995. godine, nagrada „Stevan Mokranjac“, priznanje Udruženja kompozitora Srbije i Velike plakete Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Bio je i sekretar srpske sekcije Internacionalnog društva za savremenu muziku, kao i jedan od osnivača Međunarodne tribine kompozitora. Bavio se i pedagoškim radom i bio dekan Fakulteta muzičke umetnosti i prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Bonus video:

Glas, drika, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare