Foto: Promo

Istoričar Vojkan Trifunović objavio je knjigu "Kraljevačka pank hronika" koja govori ne samo o bendovima iz ovog grada i njihovim pesmama, nego i o društveno-političkom kontekstu u kom su nasta(ja)li i angažmanu pojedinih aktera sa te scene i izvan muzike.

„Na više od 250 stranica i podeljena na 15 poglavlja, ‘Kraljevačka pank hronika’ pruža insajderski uvid u razvoj lokalne scene, (pra)početke i vrhunce, ali i uticaje koje imala na mnoge bendove i pojedince/ke na ovim prostorima. Sve je propraćeno velikim brojem autentičnih, do sada neviđenih fotografija, kao i izjavama onih koji su ovu scenu stvarali. Bilo je tu svega: anti-Mekdonalds kampanje kada niko nije doživljavao ‘Mekdonalds’ kao pretnju, antirasističkih aktivnosti kada je mržnja prema sunarodnicima drugačije boje kože bila opšte mesto, antimilitarističkih akcija kada su ratne strahote bile svakodnevnica. Ali, izvan ovih teških tema, knjiga se bavi i odrastanjem u Kraljevu u periodu od nekoliko decenija na prelazu između 20. i 21. veka. Govori o jednoj mladosti i jednom uzbudljivom vremenu“, navodi se u saopštenju koje prati ovaj samizdat.

Vojkan Trifunović Foto: Facebook/Vojkan Trifunovic

– Jedan deo kraljevačkih pankera iz ’90-ih godina prošlog veka prihvatio je izvesne radikalne ideje, poput anarhizma, i sa tih pozicija su delovali i na političko-društvenom planu. Oni su izgleda vrlo ozbiljno shvatili onu krilaticu da je pank nešto više od muzike. U vezi sa tim je i formiranje raznih neformalnih grupa, poput “Grupe neodgovornih građana” preko koje su delovali izvan pank krugova. Radili su nekoliko akcija, kao na primer antiizbornu kampanju „Glasaj za Nikog“ u vreme prvih demokratskih izbora. Dakle, dok se sa svih strana poziva na izlazak na glasanje jer se nakon gotovo 50 godina jednoumlja konačno može glasati na demokratskim izborima, ekipa klinaca lepi plakate po Kraljevu i poziva ljude da ne glasaju ni za koga, već da se samoorganizuju i preuzmu svoj život u svoje ruke – kaže autor knjige Vojkan Trifunović i dodaje da su kasnije usledile i kampanje protiv rata na Kosovu, „Mekdonaldsa“, fašističkih grupa…

Kraljevački istoričar Vojkan Trifunović je prisutan je na eks-jugoslovenskoj pank sceni više decenija kroz sviranje u bendovima, pravljenje fanzina i organizacije koncerata, autor je više tekstova na regionalnim portalima, a bavi se fenomenima kao što su omladinske subkulture, (nepoznata) istorija Kraljeva, istorija levičarskog / radničkog pokreta u Srbiji. Radio je kao nastavnik istorije u nekoliko osnovnih i srednjih škola, aktivista je nekolicine omladinskih NVO-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare