Predstava Balkanski špijun Foto:Promo/Grad teatar Budva

Predstava "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta izvedena je sinoć u samom završetku dramskog programa 35. festivala Grad teatar Budva, na sceni između crkava, saopštila je pres služba ovog festivala.

Komad po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Tatjane Mandić Rigonat publika je dočekala stajaćim ovacijama, navodi se u saopštenju pres službe Grada teatra, i dodaje da su „glumci za svoje maestralne uloge nagrađeni gromoglasnim aplauzom“.

Glumci na kraju predstave Balkanski špijun Foto:Promo/Grad teatar Budva

Smeh, koji je sinoć odjekivao u publici, i jeste, kako je istakla rediteljka Tatjana Mandić Rigonat nakon izvođenja komada, veliki kvalitet čoveka:

– Možemo da se smejemo onome što prepoznajemo kao nekakvo izopačenje, problem i da se na trenutak osećamo kao pobednici, da se narugamo i sebi i problemu, kao potpuno svesna bića. Smeh u sebi sadrži filozofiju, sublimaciju, spoznaju, i u ovom trenutku, veliki stepen lekovitosti. Mislim da kroz ovakve tekstove kao što pišu Dušan Kovačević ili Branislav Nušić mi otkrivamo mentalitetske stvari, ono što je večno u čoveku, ali i ono što je u trenutku aktuelno – ocenila je Mandić Rigonat.

Okarakterisala je „Balkanskog špijuna“ kao svetsku priču, pogotovo zbog toga što danas živimo u vremenu kada se na planetarnom nivou svakodnevno proizvode neprijatelji:

– Mene nije konkretno zanimala priča o Iliji Čvoroviću kao čoveku koji je bio na Golom otoku, jer mi danas živimo u medijskoj sferi koja je zapravo nova vrsta sofisticiranog Golog otoka. Druge su metode, ali građanska smrt je izvesna kad mediji nekog čoveka prozovu. U ovoj predstavi me je zanimalo da vidimo kako to ludilo ulazi u jednu čistu dušu kao što je, recimo, Danica Čvorović. Ovde su likovi u odnosu na originalnu dramu doživeli određene dramaturške intervencije kao što je i tekst pretrpeo prilagođavanje današnjem vremenu – podsetila je rediteljka.

Prisetila se i kako joj je dramski pisac Dušan Kovačević nakon generalne probe predstave rekao kako „ne zna gde on završava, a oni počinju“, što joj je bio veliki kompliment.

– Ilija Čvorović nije prljava, nepoštena, profiterska duša već neko ko s punim poverenjem upija sve to što dolazi od medija. U našoj predstavi ništa nije izmišljeno, sve što govori glumica Vanja Milačić, kao medijska persona, uzeto je iz tabloida i raznih medija, a to je suma ludila koja nije pitanje samo ovog trenutka već mogu da zamislim da i za deset godina to bude aktuelno. To su te večne matrice proizvodnje ludila, nesigurnosti i nestabilnosti kao i proizvodnja neprijatelja što za ishod ima smrt jednog čoveka, uništen život podstanara i cele ove porodice – zaključila je Tanja Mandić Rigonat.

Bandović i Mihailović u sceni iz predstave Balkanski špijun Foto:Promo/Grad teatar Budva

Lik Ilije Čvorovića, koji je doneo glumac Ljubomir Bandović, pozdravljenim ovacijama, prisetio se reči pozorišnog reditelja Egona Savina – vi glumci stalno mislite da ste zvezde predstave, a predstava je zvezda predstave, dodavši:

– Sreća što imamo ovakvu ekipu pa svi znamo da igramo predstavu!

Glumica Nela Mihailović posle odigrane predstave naglasila je kako je „budvanska publika razmažena, jer je naviknuta na pozorište već godinama“:

– Volim takvu publiku posebno kada na kraju ovako ustanu svi. Bili smo u čitavom regionu, u Beogradu se igra po četiri puta mesečno i uvek su ovacije, uvek ljudi ustaju.

„Balkanski špijun“ je ujedno i poslednja predstava ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“, a na programu je i večeras, sa početkom od 21 sat.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar