Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Šesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala Dunav Film Fest biće održano od 22. do 27. avgusta na četiri lokacije u Smederevu, a na programu je 35 filmova, bogat prateći program i brojni gosti.

Tim povodom, danas je održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljen program Festivala.

– Ukoliko posegnemo za statističkim podacima, u prethodnih pet godina na festivalu je prikazano 164 filmska ostvarenja, što je stvarno impozantan broj, posebno ako se uzme u obzir da smo zadržali kontinuitet i u vreme pandemije koronavirusa – sa ponosom je istakao Dragoljub Braca Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo.

Dragoljub Martić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Odabir lokacija, nastavio je, bio je da spoji čaroliju filma sa osobenostima arhitekture i značaja grada Smedereva, jer to stvara jedinstveno atmosferu.

– Festival će se odvijati na četiri lokacije. Mali grad Smederevske tvrđave, divan ambijentali prostor sa izvrsnom akustikom, odabran je za projekcije filmova u takmičarskoj selekciji. U Dunavskom parku će se prikazivati odabrani inostranih filmova a program se zove “Neprolazni”. Na lokaciji Karađorđev dud, gde smo prethodnih godina prikazivali filmove za najmlađe posetioce, razvija program “Porodica na okupu“. A četvrto mesto okupljanja ljubitelja filmske umetnosti je u Centru za kulturu u okviru programa “Reka-pitulacija” i pored domaćih i stranih filmova, okupiće brojne ugledne goste – najavio je Martić.

Na festivalu će ekskluzivno biti prikazane dve epizode serije “Tunel” u kojem glavnu ulogu tumači Minja Peković.

Minja Peković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– U pitanju je policijski, psihološki triler, po scenariju Vladimira Ćosića i u režiji Petra Ristovskog. Inspirisan je istinitim događajima koji su se desili u Srbiji i samim tim je dodatno uzbudljiva i zastrašujuća priča. Igram Nevenu Gavran, koordinatorku pregovaračkog tima, koja se trudi da bude najbolja u svom poslu a privatno postiže sve svoje ženske privatne uloge. Bavili smo se i pitanjem važnosti mentalnog zdravlja, ljudima koje je život gurno do ivice i čine nešto što nisu mogli da pomisle da mogu da urade. Lično sam se izborila sa svojim fobijama od vožnje, oružja, visine, snimajući kroz lik Nevene – rekla je Peković, jedna od naših najnagrađivanijih pozorišnih glumica.

Dunav Film Fest otvara film “Momak i devojke” Ivice Vidanovića koji je objasnio da je reč o genijalnom tekstu Roka Radiše, koji je napisao intimnu, zatvorenu priču o tri lika – devojka koja se vraća u svoj rodni grad, propali košarkaš koji još nije odustao od svojih snova i njegova bratanica.

– U tom krugu pokušali smo da ispričamo priču o ljudskosti I ljubavi, o naklonosti, o tome da to ima neku cikličnost, nekada je teško ali na kraju uvek pobedi dobro kao u bajkama. Film je namenjen publici, nabijen emocijama, ima i tuge i radosti. Snimali smo u Temerinu I to nam je važno, ta decentralizacija, da se kultura proširi po celoj zemlju, da zađe duboko u Srbiju, jer bez toga nam nema mnogo sreće.

Tamara Aleksić i Ivica Vidanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Glumici Tamari Aleksić, koja u ovom filmu igra glavnu ulogu, rekla je da ju je tekst privukao kao gledaoca, i da je ovakva priča trebalo i ranije da se pojavi u srpskom filmu.

– Imali smo predivnu, probranu ekipu, i bila je sigurna zona za rad, jer smo te dane proveli u ljubavi, I drago mi je što je ovo emotivan, ispravan film, ispunjen moralnim vrednostima.

Ove godine će na festivalu biti i veče filmske muzike, a za taj deo je zadužen glumac Slobodan Boda Ninković. U programu će učestvovati sa Ljiljanom Stjepanović, Minom Lazarević i Ivanom Knežević.

Slobodan Boda Ninković, Dragoljub Martić i Igor Stanković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Kao rođeni Smederevac, srećan sam što ću spojiti svoju ljubav prema muzici i glumi. Biće to posebno veče koje priliči ovakom festivalu i gradu koji malo koji grad ima – istakao je Ninković, koji je prošle godine bio u žiriju festivala.

Igor Stanković, osnivač Dunav- festa, podsetio je da Smederevo nema hotela, a pun je turista koji dolaze zbog njegove lepote i kulturnih događaja, a jedan od njih je Dunav film fest. Zatim je najavio da se šest filmova takmiči za Nagradu “Dunavska lađa”.

Igor Stanković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– To su “Tačka povratka”, srpsko-slovačko-češka koprodukcija, austrijski film “Nula kalorija” Džesike Hausner koji je obeležio festival u Kanu. Potom, višestruko nagrađivano ostvarenje “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića, mađarsko–slovačke koprodukcije “Plastično nebo” i ukrajinski film “Da li me voliš”.
Na kraju “Sisi i ja”, nemačko-švajcarska koprodukcija. Biće i nekih ekskluziva i dobrog pratećeg programa – rekao je Stanković i objavio sastav žirija:

– To su bugarska glumica i rediteljka Iveta Ivanova, reditelj Zoran Amar, nekada poznat po hit filmu „Šmeker“ i glumica Jelena Mihajlović, direktorka Drame Narodnog pozorišta Subotica.

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave. Novina od ove godine je da će publika svoje ulaznice moći da nabavi i onlajn.

Bonus video: Dragan Bjelogrlić prima nagrade u Lokarnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar