Roman Polanski odustao je od dolaska na ceremoniju Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Slučaj silovanja star skoro 45 godina za koje je optužen reditelj francusko-poljskog porekla Roman Polanski, dobitnik Oskara za režiju za film "Pijanista", po rečima tužioca biće "otpečaćen" otkrivanjem određenih bitnih dokumenata.

Džordž Gaskon, tužilac Los Anđelesa, rekao je da je njegova kancelarija promenila svoj stav i zatražila da se otkriju transkripti svedočenja bivšeg zamenika okružnog tužioca Rodžera Gunsona kao deo napora da se ponovo ispita slučaj protiv 88-godišnjag filmskog stvaraoca, prenosi „Gardijan“.

– Godinama se ova kancelarija borila protiv objavljivanja informacija koje žrtva i javnost imaju pravo da znaju – rekao je Gaskon o slučaju, za koji je naveo da su ga sudovi opisali kao „jednu od najdugovečnijih saga u kalifornijskoj istoriji krivičnog pravosuđa“.

U zapečaćenim iskazima tadašnjeg tužioca Gunsona, navodi se da je reditelj optužen za nezakonit seksualni odnos sa trinaestogodišnjom devojčicom 1977. godine, te da se tada izjasnio krivim, ali je pre izrečenje kazne pobegao u Francusku i od tada je u bekstvu.

Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER / POOL

Ali, advokat u sporu, Harland Braun, ističe da je Gunson ispitivan o navodnim sudskim nepravilnostima pri vođenju slučaja zbog kojih je reditelj pobegao iz zemlje 1978. godine, pre nego što je izrečena presuda, te da pomenuti transkripti otkrivaju mnoga nerazjašnjena pitanja i sudske nepravilosti iz tog perioda. Braun je u svojoj izjavi naveo da je ovaj dokument izuzetno važan jer se u njemu objašnjava „zašto je Polanski pobegao iz SAD“, dodajući da je ovo prvi put da je došlo do bilo kakvog pomaka u slučaju.

Sa druge strane, tužilac ističe da je do ove odluke došlo nakon razgovora sa žrtvom, Samantom Gajmer, koja je navela „da je traumatizovana zadržavanjem na ovom spornom pitanju i da traži otkrivanje spornih dokumenata“.

– Nakon pažljivog razmatranja želja žrtve, jedinstvenih i vanrednih okolnosti koje su dovele do Gunsonovog svedočenja i moje posvećenosti transparentnosti i odgovornosti za sve u pravosudnom sistemu, moja kancelarija je utvrdila da je u interesu pravde da pristanem na otpečaćenje ovih transkripata – kaže Gaskon.

Samanta Gajmer je pre nekoliko godina javno rekla da je oprostila Polanskom, a pred sudom je zatražila od tužioca da odustane od gonjenja reditelja.

Polanski je bio oženjen glumicom Šeron Tejt i živeo je sa njom u kući pre njenog ubistva od strane kulta porodice Menson 1969. U decenijama od kada je Polanski osuđen, Holivud je nastavio da ga slavi, a zvezde sa A liste su nastavile da rade sa njim.

Poslednjih godina, Polanski, koji je priznao svoju privlačnost prema tinejdžerkama, suočio se sa optužbama od najmanje pet drugih žena koje kažu da ih je reditelj napao dok su bile tinejdžerke. Jedna žena je tvrdila da ju je Polanski seksualno napao kada je imala 10 godina.

Bonus video: Roberto Benjini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar