Foto: Promo

Filmska revija Dani slovenačkog filma održaće se ove godine od 8. do 11. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu, u organizaciji Društva Slovenaca „Sava“ u Beogradu, Ambasade Slovenije i Filmskog centra Slovenije.

Ova tradicionalna manifestacija koje se održava već 7. put, na programu ima osam dugometražnih filmova novije produkcije i osam kratkih igranih i dokumentarnih filmova, koji će se prikazivati pre celovečernjeg filma.

Foto: Promo

Reviju filmova u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće u 20.00 film Doviđenja u sledećem ratu (Na svidanje v naslednjoj vojni) iz 1980. nastao u saradnji srpskog reditelja Živojina Žike Pavlovića i slovenačke produkcije i glumačke podrške, a prema literarnom predlošku Vitomila Zupana. Biće prikazana digitalizovana kopija u opremi Slovenačkog filmskog centra, a pre filma, uz prisustvo predstavnika Ministarstva kulture Srbije i Slovenije, reviju će svečano otvoriti dramska umetnica Milena Pavlović, ćerka znamenitog pisca i reditelja.

Foto: Promo

Na ovogodišnjim Danima slovenačkog filma publika će videti i filmove Nekad su bili ljudi, Gorana Vojnovića, Zastoj, Vinka Moderndorfera, Sanremo, Miroslava Mandića, Slovenac koji je preleteo vek, Dušana Milaveca, kao 8 kratkih i eksperimentalnih filmova. Nakon projekcije autori i producenti predstaviće se publici i razgovarati sa voditeljima programa.

U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg DSF-a koji uređuje dr Ivana Kronja, postavljena je i Izložba filmskih plakata iz opusa Živojina Žike Pavlovića i Vitomila Zupana, uz podršku Kinoteke Slovenije, Filmskog centra Srbije i Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Okrugli sto Živojin Pavlović u slovenačkoj kinematografiji uz učesnike goste i stručnjake iz Srbije i Slovenije za književnost i film održaće se drugog dana revije, u četvrtak 9. decebra u 12.00 u Jugoslovenskoj kinoteci.

Foto: Promo

U okviru ostalog pratećeg programa su Radionica filmske animacije Miloša Tomića i tribine uz učešće autora, teoretičara, producenata iz obe države, kao i promocija knjige Estetika Avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod, identitet dr Ivane Kronje.

Treći deo monografske studije zasnovan je na analizi jugoslovenskog neoavangardnog kratkog filma i antologijskim kratkim filmovima Živojina Žike Pavlovića: Triotih o materiji i smrti (1960) i Vojislava Kokana Rakonjca: Zid (1960). Pavlovićev rani opus ovde se dovodi u kontekst srpske umetničke avangarde 20. veka, američkog avangardnog filma i nasleđa filmske autorke Maje Deren, alternativnog filma u SFRJ i jugoslovenskog »crnog talasa«, te potrage za kulturalnim identitetom samog umetnika i nacije u slovima jugoslovenske stvarnosti, modernosti i otuđenosti.

Bonus video: Vojin Ćetković: Teško je dobrom čoveku da opstane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar