Foto: promo Tanja Drobnjak

Stručna komisija pičing foruma "Slobodna zona Junior" odabrala je 13 kratkih dokumentarnih filmova, koji će biti realizovani do jeseni ove godine, saopštila je SZJ.

Forum, koji je juče okončan u Sremskim Karlovcima, deo je Kampa angažovanog dokumentarnog filma koji je realizovan od avgusta meseca 2020. godine, paralelno u dve starosne grupe – od 15 do 19 godina i od 20 do 26 godina.

Stručna komisija koja je odlučivala o najboljim dokumentarnim projektima, koji će biti realizovani do jeseni. činili su reditelj Mladen Kovačević, rediteljka i šefica Katedre za filmsku i TV režiju Narcisa Darijević Marković, producent Miloš Ivanović, producentkinja i predavačica na Fakultetu za medije i komunikacije Snežana Van Houwelingen, scenarista i reditelj, profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu Dejan Petrović, producentkinja Sarita Matijević Žilnik i filmski kritičar Zoran Janković.

U starijoj grupi odabrano je šest projekata: „Čiji? Čija? Čije?“ Jane Toman, „Tišina“ Katarine Jug iz Bačkog Monoštora „Zlatna barka“ Ive Ižak iz Sombora, „Slučajevi“ Milice Rauški iz Novog Sada, „Ispod kruške, kruška“ Nebojše Resanovića i „Oktobar“ Vanje Čečen iz Beograda.

Pobednici počinga Foto: promo Tanja Drobnjak

Pobednici, njih sedmoro čiji su projekti odabrani u mlađoj grupi su: „Epitaf zaboravljenima autora“ Adema Tutića iz Novog Pazara, „Beton“ Davida Pilipovića iz Beograda, „Oči u oči“ Jelene Zrnić iz Beograda, „Draga Elena“ Milje Marinković iz Leskovca, rad Aleksandra Brankovića iz Aradca „Za Elu“, „Oprati pre korišćenja“ Lene Trifunović iz Beograda, kao i „Priče iz života tri žene“ Tamare Zelenak iz Aradca.

Filmovi koji budu nastali kao rezultat Kampa dokumentarnog filma premijerno će biti prikazani na ovogodišnjem filmskom festivalu Slobodna zona, ali i na 60 posebno organizovanih projekcija u 40 mesta širom Srbije.

Cilj projekta „Naše razlike su naša snaga“ jeste da kreira prostor za interkulturni dijalog među mladima iz različitih etničkih zajednica, kao i da ih kroz proces neformalnog učenja i kreativnog stvaranja podstakne da neguju i promovišu poštovanje kulturne raznolikosti, tolerancije i razumevanja.

Projekat sprovodi Fond B92 kroz program Slobodna zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar