Slobodan Beštić Foto:Screenshot/Youtube/Jan Fabre Performing Arts

Glumac Slobodan Beštić osvojio je na upravo završenom 46. Festivalu monodrame i pantomime nagradu stručnog žirija i nagradu publike  za monodramu “Noćni pisac” Narodnog pozorišta u Beogradu i trupe Trablejn/Jan Fabr, prema tekstu i u režiji Jana Fabra. Jednoglasnom odlukom žirija pripala mu je Zlatna kolajna “Maja Dimitrijević” za najbolju monodramu, a publika mu je dodelila Zlatnu kolajnu “Siniša Dašić”.

Beštić je ponudio „glumački polifonu, fascinantnu igru“. Kao „glumac tragalac, hrabro, beskompromisno istražuje glumački scenski izraz, otkrivajući najintimnije prostore savremenog umetnika“ kakav je Fabr, istaknuto je u obrazloženju stručng žirija u sastavu rediteljka Tatjana Mandić Rigonat (predsednica), glumac Ivan Perković, pobednik ovog festivala 2019. godine i dramski umetnik Bojan Krivokapić.

Nikolina Vujević za ulogu u autorskoj predstavi “Nina” osvojila je Nagradu “Miodrag Andrić – Ljuba Moljac” za najboljeg mladog glumca/glumicu. Ta ovu monodramu, osim što je glumila, Vujević je autor teksta, rediteljka, tekstopisac songova i kostimograf.

Nikolina Vujiević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Gledajući njenu predstavu uživali smo u glumačkim bravurama, bogatstvu izraza, maštovitim scenskim rešenjima, inventivnom povezivanju sudbine Čehovljeve Nine iz Galeba sa sudbinom savremene glumice u potrazi za glumačkom srećom i smislom glumačkog poziva”, naveo je žiri.

Zaltna kolajna za pantomimu ovde godine nije dodeljena jer, kako su najavili organizatori, zbog epidemiloške situacije umetnici iz inostranstva nisu bili u mogućnosti da učestvuju.

46. Festival monodrame i pantomime održan je od 1. do 4. jula na sceni Pozorišta lutaka Pinokio i u Staroj carinarnici u Zemunu. Od selektovane 64 predstave, u takmičarskom delu programa učestvovalo je sedam monodrama, dok je jedna predstava iz oblasti pantomime izvedena u kategoriji bez konkurencije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar