Sloboda Mićalović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas su počele probe predstave "Vatre" Karme Portačeli, jedne od vodećih evropskih rediteljki i umetničke direktorke Nacionalnog teatra iz Barselone, saopštili su iz ove ustanove kulture.

Adaptaciju istoimene novele Margerit Jursenar potpisuje Marija Velasko, autorka desetak pozorišnih komada i dobitnica brojnih značajnih literarnih i teatarskih nagrada.

Foto: Promo/JDP

Istaknuto je da je teatarska verzija ovog dela samo motiv, sa mnogim referencama na 21. vek, novim paralelama između ideala ljubavi i mitologije.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i nekoliko glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone.

Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo. Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović. Deo proba biće održan u Nacionalnom teatru Katalonije u Barseloni.

Foto: Promo/JDP

Predstava je deo velikog projekta Unije teatara Evrope u kome se u koprodukcijama udružuje petnaest najznačajnijih teatarskih kuća. U perodu od godinu dana biće realizovano sedam koprodukcija koje će biti izvedene na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal) u februaru 2023. godine. Jugoslovensko dramsko pozorište u ovom projektu učestvuje sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone.

Premijera je zakazana je za 2. februar 2023. godine. Do kraja sezone, predstava će gostovati u Valensiji, Barseloni (jul) a već na jesen potvrđeno je učešće na pozorišnom festivalu u Madridu.

Bonus video: Sloboda Mićalović o predstavi „Alisa u zemlji strahova“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare