Sa otvaranja izložbe Nikole Frejtaga u galeriji "X Vitamin" Foto: Galerija X vitamin/Promo

Otvaranjem samostalne izložbe Nikole Markovića "Sedmi krug" biće obeležena treća godišnjica od osnivanja beogradske galerije "X Vitamin", saopšteno je iz te ustanove.

Izložba će biti otvorena u utorak, u 14 časova, i trajaće tačno mesec dana, do 22. januara 2021. godine, dodaje se u saopštenju beogradske galerije.

Umetnik Nikola Marković ovom postavkom nastavlja da razvija misao o slikarstvu započetu izložbom „Prizor“ u Salonu muzeja savremene umetnosti u Beogradu 2019. godine. Tada je otkrio jedinstven pogled na stvaralaštvo jednog od najvećih slikara svih vremena Đotoa di Bondonea, i njegovog remek-dela – fresaka u kapeli Skrovenji u Padovi, inače zadužbini Enrikea Skrovenjija.

Dante Aligijeri je u svom čuvenom delu „Božanstvena komedija“ smestio starog Skrovenjija u sedmi krug pakla, odakle je Marković pozajmio naziv izložbe. Na slikama, koje će biti izložene, umetnik psihodeličnim narativom preispituje odnos ljudskog i nadljudskog, straha i slobode, greha i spasenja, umetnika i umetnosti, navodi se u saopštenju galerije „X Vitamin“.

Foto: Instagram/x_vitamin_artgallery

Nikola Marković, rođen u Kopru 1979. godine, od 2003. redovno izlaže u galerijama i institucijama kulture u zemlji i inostranstvu, kao što su Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Muzej grada Beograda, 55. Oktobarski salon, ali i inostranstvu – u Amsterdamu, Gracu, Cirihu, Madridu, Minhenu…

Posetioci će izložbu moći da posete radnim danima, do petka, u periodu od 14 do 21 sati, saopšteno je iz Galerije „X Vitamin“, koja će u periodu božićnih i novogodišnjih praznika raditi po izmenjenom radnom vremenu.