Mira Furlan Foto: Željko Jovanović

Slika Mire Furlan je deo kolekcije Španskog muzeja fotografije, priča za Nova.rs njen autor, novinski i umetnički fotograf Željko Jovanović.

Nastala je 2004. godine na setu filma „Diši duboko“ Dragana Marinkovića.

– To je deo scene kada se Mira izuvala jer je trebalo da trči za nekim kolima niz Ulicu kralja Petra. Kada sam napravio fotku, ona se mnogo dopala čuvenom Milinku Stefanoviću, tadašnjem direktoru Foto saveza Jugoslavije, i uvrstio ju je u kolekciju za veliko bijenale koji se te godine održavalo u Barseloni (Aqueducte IX Biennal Internacional de Fotografia u organizaciji AFOCER u saradnji sa FIAP svetskim udruženjem fotografa). Osvojila je srebrnu medalju CEF. Španska federacija mi je potom tražila dozvolu da bude u kolekciji njihovog Muzeja fotografije – priča autor fotografije.

Jovanović kaže da mu je ovo jedna od najdražih fotografija, i uvek je stavlja u edukativne postavke kada je tema film.

– Kada sam pročitao da je Mira otišla, osetio sam potrebu da je podelim sa svojim prijateljima na Fejsbuku – kaže Željko i sa setom priča o voljenoj glumici.

– Bila je svestrana, talentovana, kreativna, sa velikom energijom, i izuzetno draga osoba. Onako kako smo je videli u njenim najboljim ulogama, takav je utisak ostavljala i privatno. Imala je odličan stil komunikacije, delovala je kao neko ko je tvoj, a u isto vreme je bila vrlo odmerena i kulturna, osećala se i bliskost i poštovanje.

Poznata jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je 20. januara u 66. godini u Los Anđelesu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar