Mark Šagal slika Foto:Stephen Chung/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Slika Marka Šagala, jedno od 15 umetničkih dela koje su nacisti ukrali, a Francuska vratila naslednicima, biće na aukcijskoj prodaji 15. novembra u Njujorku, saopštila je aukcijska kuća Filips.

Šagalovo ulje na platnu „Otac“ iz 1911. godine, delo čija je vrednost procenjena između šest i osam miliona dolara, kupio je 1928. Jevrejin David Sender, koji je izgubio imovinu kada je bio primoran da se nastani u getu u Lođu u Poljskoj.

Sender, deportovan u nacistički koncentracioni logor Aušvic, gde su mu ubijene supruga i ćerka, preživeo je rat i nastanio se u Francuskoj 1958. godine, gde je umro 1966, ali mu slika nije vraćena.

U međuvremenu, delo se ponovo pojavilo na izložbama i ispostavilo se da ga je kupio sam Šagal, verovatno između 1947. i 1953. godine, ne znajući kome je ranije pripadala, navela je aukcijska kuća.

Posle smrti Šagala u Francuskoj 1985. godine, njegovo delo „Otac“ je 1988. godine ušlo u nacionalne kolekcije, zatim je dodeljeno centru Pompidu i deponovano u Muzej umetnosti i istorije judaizma u Parizu.

Francuska je početkom godine jednoglasno u parlamentu usvojila zakon o vraćanju 15 dela jevrejskim porodicama koje su opljačkali nacisti.

Naslednici Davida Sendera odlučili su da prodaju sliku, što je uobičajen scenario „kada se delo vrati posle dugog vremena“, jer „postoji više naslednika i delo se ne može podeliti“, navela je aukcijska kuća.

Slika predstavlja portret Šagalovog oca, a naslikana je 1911. godine kada je umetnik stigao u Pariz.

Mark Šagal (1887-1985) rodjen je u Belorusiji, tada delu Rusije i potom Sovjetskog Saveza, a kasnije je najveći deo života proveo u Francuskoj.

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar