Slavko Štimac, Foto:Nemanja Jovanović

Glumac Slavko Štimac dobitnik je nagrade „Počasni Ernest”, koja će mu biti uručena na trećem Somborskom filmskom festivala, koji bi trebalo da se održi od 10. do 13. jula u organizaciji Kulturnog centra Laza Kostić, saopštili su danas organizatori.

„Zahvaljujem na ovom priznanju. Jako mi je drago što nagrada nosi ime pionira i velikog filmskog entuzijaste Ernesta Bošnjaka. Trudiću se da opravdam čast koja mi je ukazana”, izjavio je Đtimac povodom nagrade.

Slavko Štimac započeo je karijeru sa 12 godina u filmu „Vuk Samotnjak”. Usledila su ostvarenja „Zimovanje u Jakobsfeldu” (1975) i „Salaš u malom ritu” (1976), te nastavlja da tumači uloge tinejdžera.

Početkom osamdesetih godina igrao je jednu od svojih najznačajnijih uloga, u debitantskom filmu Emira Kusturice „Sjećaš li se Doli Bel”, a tokom te decenije i u nizu popularnih filmova: „Ko to tamo peva”, „Varljivo leto ‘68”, „Braća po materi” i drugim čime je učvrstio status jednog od najboljih glumaca sa ovih prostora.

Nastavio je saradnju sa Kusturicom u fimovima „Podzemlje” i „Život je čudo”, a do danas je ostvario na desetine zapaženih uloga. Televizijska publika poslednjih godina može da ga vidi i u popularnoj seriji “Ubice mog oca”.

Nagrada “Počasni Ernest” nosi naziv po filmskom pioniru Ernestu Bošnjaku, somborskom kinematografu. Bošnjak je bio osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. I sam je počeo da snima filmove 1909. godine, a za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

Treće izdanje Somborskog filmskog festivala biće otvoreno u Atrijumu Gradske kuće 10. jula u 20 časova.

Iste večeri u 21h počeće i glavni program, projekcijom rusko-srpskog filma „Hotel Beograd”, najavio je organizator.

Na festivalu će biti prikazano 11 ostvarenja u četiri selekcije: Glavni program, Kultni klasici, Panorama švedskih filmova i Nostalgija.

Biće dodeljene i nagrade „Ernest“ za najbolji film, glumicu i glumca o kojima će odlučivati žiri u sastavu: glumica Marija Bergam, glumac Feđa Stojanović i filmski producent Feti Dautović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare