Jel ste znali da je na Golubačkoj tvrđavi ogromni lanac kontrolisao plovidbu rekom? Takve iste verige nalazile su se i na ulazu u zaliv Zlatni rog u Carigradu? Kako su Osmalije imale najaču flotu? Šta su krstaši nosili u njihovim lađama na Dunavu? Kako su Huni pregazili Rimljane?

Piše: Jelena Vitezović

Jugoslovenski umetnik Frano Delale je 1972. godine uradio čudesni bakropis koji je „Energoprojekt“ poklonio hidroelektrani Djerdap nakon završetka radova. Ovo remek delo velikih dimenzija danas se nalazi ušuškno na četvrtom spratu komandno-upravne zgrade elektrane. Njegove slike, vredne i više od hiljadu reči, i dan danas pričaju priču o večnom Dunavu.

Prva epizoda ove originalne animacije pratila je najranija plemena, Kelte, Rimljane, trgovinu, kulturu, razvoj ove bogate civilizacije i njene tokove.

Animacije su nastale od detalja ovog bakropisa.

Od slika na kojima je predstavljena bogata istorija Donjeg Podunavlja obojena je i oživljena priča o našoj zaboravljenoj istoriji.

Uz pomoć Ministarstva kulture Srbije radi se drugi deo ove priče. Producent i autor Bojan Dragićević, istoričar Prinstonovac Dušan Đurić, animator Igor Vujačić i tonac Slavko Vesić-Zel oživljavaju ovu zanimljivu mapu. E izdanje udzbenika za geografiju za osmi razred ubacilo je ovaj animirani film osnovcima.

Drugi deo animacije obradjuje Hune i njihovu odličnu organizaciju, poljskog viteza Zavišu Crnog koji je pogino spašajući kralja Žigmonda u Golupcu. Biće priče i o Avarima, Vizantiji, Krstašima, Osmanlijama, Ugarima i naravno o Srbima.

Ovaj originalni animirani film biće biće javno dobro, odnosno dostupan besplatno u integralnoj verziji. Predstavljaće naučno obrazovno turistički potencijal promocije naše zemlje.

Bonus video: Glavni gradovi koji se nalaze na Dunavu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar