Foto: Promo/ Skriveni Dunav

Tim, koji čine istoričar Dušan Đurić, animator Igor Vujčić, zatim Slavko Vesić zadužen za muziku, i producent i autor Bojan T. Dragićević, animirali su mapu Donjeg Podunavlja, koju je 1972. godine u bakropisu izradio beogradski umetnik Frane Delale.

Ovaj Dalmatinac, ginisovac iz Trogira, koji je svojevremeno u Iraku uradio najveću tapiseriju na svetu, izradio je bakropis Donjeg Podunavlja koji je “Energoprojekt“ poklonio hidroelektrani nakon uspešno završenih radova.

Danas se mural nalazi na četvrtom spratu komandno-upravne zgrade hidroelektrane „Đerdap“ i malo je poznat javnosti.

Bojan T. Dragićević kaže da se film „Skriveni Dunav“ sastoji iz dva dela i da je realizacija drugog dela ove nesvakidašnje priče o istoriji Donjeg Podunavlja planirana za kraj godine.

Arheolog Dragoslav Srejović je 1968. godine otkrio naselje Lepenski vir, a Delale je samo nekoliko godina kasnije detaljno iscrtao to na bakru.

Na celokupnom svom toku od Donauešingena, gde nastaje spajanjem dveju rečica Breg i Brigah, pa do ulivanja u Crno more, Dunav prolazi kroz 10 država.

Dragićević podseća da je Dunav nekada bio jako brza reka i nepremostiva granica za više civilizacija.

Aleksandar Veliki, Rimljani, Kelti, Osmanlije i druge armije nisu mogle da pregaze ovu divlju reku sve do izgradnje hidroelektrane Đerdap 1972. kada je ova reka je ukroćena.

Foto: Promo/ Skriveni Dunav

Dunav čuva bogatu istoriju i na tom putu dugom 2.857 kilometara smenjivale su se civilizacije u kontinuitetu od 10.000 godina počev od Lepenskog vira (6500-4500. godine p.n,e), preko vinčanske kulture, koja zenit dostigla oko 3800 p.n.e,  dolaska Rimljana i formiranja niza utvrđenja, do osmanlijskog osvajanja.

Za vreme Drugog svetskog rata, posle neuspešnog proboja nemačke crnomorske flote Dunavom, tokom povlačenja, oko 200 nemačkih brodova je potopljeno u operaciji “Dunavski vilenjak” 7. septembra 1944. godine kod Prahova kako ne bi pala u ruke Crvene armije.

Mesto brojnih kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih lepota Delale je predstavio na svom bakropisu, koji je Dragićević oživeo naracijom u filmu.

Umetnik Frane Delale, rodjen u Trogiru 1929. godine, izuzetno nemirnog i znatiželjnog duha, oprobao se u mnogim oblastima likovne i primenjene umetnosti.

Po njegovom dizajnu rađeni su enterijeri luksuznih hotela i kuća, kongresnih centara, naučnih instituta, muzeja i drugih javnih zgrada u Jugoslaviji, Rusiji, Češkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Zimbabveu, Egiptu, Tanzaniji i još 15-tak zemalja.

Tako je za hol kongresne dvorane nedaleko od Bagdada nastala i tapiserija od 1.242 kvadratna metra sa motivima iz bogate istorije Iraka, koja se našla u Ginisovoj knjizi rekorda kao najveća na svetu.

U Gani, gradu Akra, izradio je dekorativnu zavesu od 200 kvadratnih metara koja krasi hol dvorane u tamošnjem kongresnom centru, a poznata je i njegova skulptura „Vir” od čelika i aluminijuma na zidu unutar brane Đerdap površine 920 kvadratnih metara.