Žan-Mišel Baskijat Foto:Tanjug/AP Photo/John Raoux

Aron De Groft, direktor Muzeja umetnosti u Orlandu, smenjen je sa svoje funkcije, samo nekoliko dana nakon što je FBI upao u muzej i zaplenio 25 dela koja su pripisana Žan-Mišelu Baskijatu, ali čija je autentičnost dovedena u pitanje.

Članovi odbora muzeja sastali su se kako bi razgovarali o posledicama FBI racije. Sastanak je završen tako što je odbor odlučio da otpusti De Grofta, prema rečima zaposlenih u muzeju koji su tražili anonimnost jer su prethodno bili upozoreni da će svako ko razgovara sa medijima biti otpušten, piše „Njujork Tajms“.

Predsednica odbora muzeja, Sintija Brambek, rekla je da „Aron De Groft više nije direktor Muzeja umetnosti Orlanda.” Ona je dodala da je uprava „izuzetno zabrinuta” zbog nekoliko pitanja u vezi sa izložbom „Heroji i čudovišta: Žan-Mišel Baskijat”.

Među njima je, rekla je ona u izjavi, „nedavno otkriće neprikladne mejl prepiske poslate akademskoj zajednici u vezi sa autentičnošću nekih umetničkih dela na izložbi“.

Žan-Mišel Baskijat Foto:Tanjug/AP Photo/John Raoux

„Njujork tajms“ je prošle nedelje objavio da je Elizabet Rivas, specijalni agent za FBI, dala izjavu pod zakletvom radi obezbeđenja naloga pretres, i da je citirala mejl u kome se činilo da De Groft preti osobi iz akademskih krugova koju su angažovali vlasnici Baskijatovih umetničkih dela radi procene, a koji su kasnije izrazili zabrinutost zbog povezanosti sa izložbom.

Ekspert je u izjavi pod zakletvom identifikovan samo kao „ekspert-2“, ali vanredna profesorka umetnosti na Univerzitetu Merilend, Jordana Mur Sedžis, potvrdila je za “Njujork Tajms” da je ona „ekspert-2“.

Žan-Mišel Baskijat Foto:Tanjug/AP Photo/John Raoux

Sedžis, kojoj je plaćeno 60.000 dolara za njen izveštaj, kontaktirala je muzej i zatražila da se njeno ime ne povezuje sa izložbom. U tom trenutku, kako se navodi, De Groft je vršio pritisak na nju da potvrdi autentičnost slika i poslao joj je mejl u kojem ju je omalovažavao i pretio da će otkriti honorar i podeliti detalje o njoj sa njenim poslodavcima.

„Hoćete da kažemo da ste dobili 60 hiljada dolara da ovo napišete?“ De Groft je napisao. „Dobro onda. Ućuti. Uzela si novac. Prestani da budeš veći svetac nego što jesi.” De Groft je, i dalje insistirajući da su slike originalne, zatim zapretio da će podeliti detalje te uplate sa univerzitetom: „Radi svoju akademsku stvar i ostani na uskom koloseku.”

Žan-Mišel Baskijat Foto:Tanjug/AP Photo/John Raoux

„Pokrenuli smo zvaničan proces za rešavanje ovih pitanja, jer nisu u skladu sa vrednostima ove institucije, našim poslovnim standardima i našim standardima ponašanja“, rekla je Brambek u saopštenju. FBI racija, 24. juna, usledila je samo nekoliko dana pre planiranog zatvaranja Baskijatove izložbe za 30. jun, nakon čega je predviđeno da radovi budu izloženi u Italiji.

Muzej i vlasnici radova su rekli da su umetnička dela na izložbi „Heroji i čudovišta“, koja je otvorena u februaru, izvučena iz skladišta u Los Anđelesu 2012.

„Njujork Tajms“ je pisao da je jedno od prikazanih umetničkih dela naslikano na poleđini kartonske kutije za otpremu sa uputstvom „Ovde poravnajte gornji deo FedEx etikete“, fontom za koji je dizajner koji je radio za Federal Express rekao da nije korišćen do 1994. — šest godina nakon Baskijatove smrti.

U izjavi o pretresu stoji da „forenzičke informacije ukazuju da karton na kojem je napravljena jedna slika sadrži font koji je nastao 1994. godine, nakon što je Baskijat preminuo, čime se dovodi u pitanje autentičnost najmanje jednog dela.

Žan-Mišel Baskijat Foto:Tanjug/AP Photo/John Raoux

I De Groft i vlasnici umetničkih dela rekli su da je radove napravio Baskijat 1982. i prodao ih za 5.000 dolara sada pokojnom televizijskom scenaristi  Tadu Mamfordu, za koga su rekli da ih je stavio u skladište i zaboravio na njih. Oni su otkriveni kada je sadržaj skladišta zaplenjen zbog neplaćanja zakupnine i stavljen na aukciju 2012. godine, rekli su oni.

Međutim, Elizabet Rivas, specijalni agent za FBI, kaže da je 2017. godine, godinu dana pre svoje smrti, Mamford potpisao izjavu u prisustvu federalnih agenata u kojoj se navodi da „ni u jednom trenutku 80-ih, niti u bilo kom drugom trenutku, nisam se sastao sa Žan-Mišelom Baskijatom, niti kada sam kupio ili kupio bilo koju njegovu sliku.”

Bonus video – Otvorena izložba „Stars“ Brajana Rašića na Arsenal festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar