Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Slika Vinsenta van Goga koja je izložena u Detroitskom institutu umetnosti ukradena je, tvrdi se u novoj tužbi.

Tužbu su u utorak podneli „Brokerarte Capital Partners“ i njen vlasnik Gustavo Soter, brazilski kolekcionar umetničkih dela. Tvrdi se da je DIU pozajmio sliku od neimenovane strane koja nije njen zakonski vlasnik.

Slika o kojoj je reč je ulje na platnu iz 1888. pod nazivom „Une Liseuse De Romans“ ili „The Novel Reader“ koja prikazuje mladu, tamnokosu ženu kako čita žutu knjigu. Slika je izložena u okviru izložbe „Van Gog u Americi“, na kojoj su predstavljena 74 dela holandskog postimpresioniste. Prema tužbi, Soter je kupio sliku 2017. za 3.7 miliona dolara, nakon čega je „treća strana odmah preuzela sliku, odnosno ukrala“, piše „Gardijan“.

U tužbi se kaže da Soter „nikada nije preneo vlasništvo ili bilo kakav interes za sliku na ovu treću stranu. Otkako je treća strana preuzela sliku u maju 2017. godine, Brazilac nije znao gde se slika nalazi.“

Soter je nedavno saznao da je slika deo izložbe u Detroitu, koja se završava 22. januara.

– Ako Institut premestiti sliku ili je preda trećem licu, Soter će izgubiti šansu da povrati sliku, za kojom traga godinama – piše u obrazloženju.

Advokat zahteva da se slika preda Soteru pre kraja izložbe, dok je savezni sudija naredio Institutu da ne pomera sliku, do sudskog saslušanja zakazanog za 19. januar. Soter procenjuje da Van Gog vredi najmanje 5 miliona dolara.

U saopštenju Instituta navodi da je „pozajmica prihvaćena u skladu sa najboljom muzejskom praksom i da podleže zaštiti važećeg saveznog zakona kroz registraciju kod Stejt departmenta SAD.“

Bonus video: Zanimljivosti iz života Vinsenta Van Goga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar