Laboratorija zvuka Foto: Youtube/LABORATORIJAZVUKA

Ja sam na brzinu okupio grupu i u studiju smo otpevali samo "Skakavac joj zaš’o u rukavac" kao refren. I tako smo proizveli nešto što će kasnije postati naša najslušanija numera, sećao se Peđa Vranešević nastanka kultne numere Laboratorije zvuka.

Kada je svojevremeno Radio B92 pravio izbor 100 najboljih jugoslovenskih pesama svih vremena, jedna od numera koja je bila neizbežna na toj listi bio je najpoznatiji singl Laboratorije zvuka „Skakavac joj zašo u rukavac“. A kada su jednom pisca, muzičara i konceptualnog umetnika Slobodana Tišmu upitali koja je to najnovosadskija numera svih vremena, njegov odgovor je bio kratak:

– „Skakavac joj zašo u rukavac“ od Laboratorije zvuka!

Pesma „Skakavac joj zašo u rukavac“ objavljena je 1980. godine kao druga strana singla „Moderan“. I danas je to pesma po kojoj se najviše pamti bend koji su 1977. godine u Novom Sadu osnovali braća Predrag i Mladen Vranešević (preminuo 2006, prim.aut.).

Na albumu je objavljena tek 1986. godine, kada je Laboratorija zvuka na ploči „Nevinost“ objedinila i druge ranije objavljivane singlove, kao što su: „Devica“ i „Šetnja“.

Singl „Moderan/Skakavac joj zašo u rukavac“, kako se sećao Peđa Vranešević u razgovoru za „Vreme„, bila je posveta modsima osamdesetih godina, koji su u to vreme slušali grupu Džem Pola Velera i ska muziku:

– Dopalo mi se kako su tada Mednes obradili u svom stilu neke klasike kao što je „Labudovo jezero“ od Čajkovskog. Inspirisan time, za drugu stranu singla sam improvizovao poluruski rif u molovima. Smatram da ska ima sličnosti sa srpskom narodnom „dvojkom“ jer je ritmički akcenat kod oba „stila“ na drugoj četvrtini – objašnjavao je Vranešević, koji je danas preminuo u Novom Sadu u 76. godini, posle duge i teške bolesti.

Nije to samo bila posveta ska muzici, već je Peđa Vranešević hteo i da iznervira cenzore, „a da mu ne mogu ništa“:

– Uzeo sam stihove iz „Crven bana“, zbirke narodne erotske poezije koju je sakupio Vuk Karadžić – „Idi seko u taj šaš namesti se ko što znaš“ i „Oj, curice mila, hajde da od tebe pravim gajde“. Numeru je krasio izvanredan solo saksofon Molnar Dežea. Dao sam joj naslov „Ska-ka-vac joj zaš’o u rukavac“. Čak je i štampano nekih stotinak singlova sa tom verzijom pesme. Kada je to čuo Siniša Škarica iz Jugotona, rekao je – dodaj još i refren. Ja sam na brzinu okupio grupu i u studiju smo otpevali samo „Skakavac joj zaš’o u rukavac“ kao refren. I tako smo proizveli nešto što će kasnije postati naša najslušanija numera, i do danas najgledanija na Jutjubu.

I uspeo je u svom naumu, što je na kraju ovako objasnio:

– Cenzori su ćutali. „Crven ban“ je ipak bio deo kulturnog nasleđa kojim se bavila čak i Srpska akademija nauka i umetnosti!

Bonus video:

Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar