Najdžel Kenedi
Najdžel Kenedi Foto: EPA/RAFAL GUZ

Legendarni britanski violinista Najdžel Kenedi, otkazao je svoj koncert u londonskom Rojal Albert Holu, zbog uslovljavanja domaćina nastupa radio stanice Classic Fm da ne svira tribjut Džimiju Hendriksu.

Najdžel Kenedi je izjavio da je odluka „kulturna predrasuda“ i da predstavlja „muzičku segregaciju“ radio stanice koju sada naziva „Džurasik FM“, jer je tražila od umetnika da umesto Hendriksa svira Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“.

Najdžel je nameravao da svira Hendriksa sa grupom mladih crnaca i etnički raznolikih muzičara, sve dok mu nije rečeno da legendarni gitarista nije pogodan za željenu publiku stanice. Violinista je rekao da je osećao da nema mogućnost da tu odluku radio stanice promeni.

Najdžel Kenedi
Najdžel Kenedi Foto: EPA/RAFAL GUZ

“Ovo je muzička segregacija, da se primenjuje na ljude bila bi nezakonita“, rekao je Kenedi.

„Ako je takav tip mentaliteta raširen u umetnosti, onda još uvek nismo rešili problem predrasuda. Predrasude u muzici su strašne“, zaključio je najprodavaniji violinista svih vremena.

Za Classic FM, on je planirao da odsvira jednu od najpoznatijih Hendriksovih pesama „Litl vings“ (Little Wings), ali sa melodijom koja zvuči keltski. On je konačno odlučio da se povuče kada mu je rečeno da neće imati dovoljno vremena za probu, pored toga što mu je sugerisano na koji način bi trebalo da svira „Četiri godišnja doba“.

„Rekli su mi da to moram da uradim sa dirigentom, što nikada nisam radio. Komunikacija između mene i orkestra je mnogo bolja ukoliko nemamo semafor da stoji između nas“, kaže Kenedi.

„Moja cela karijera je bila rušenje barijera. Hendriks je jedan od najvećih kompozitora 20. veka, zajedno sa Stravinskim i Djuk Elingtonom. Okupljao je sve vrste muzike i rušio je barijere“, rekao je Kenedi.

Popularni violinista će 4. novembra objaviti memoare i trostruki CD boks set, zajedničkog naziva „Necenzurisano“.

Milan Glavaški, frontmen benda Rebel Star, uoči izlaska novog singla „Početak i kraj“:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare