Foto:Nemanja Jovanović

Dramaturg i pisac Siniša Kovačević povodom smrti dive srpskog filma Mire Furlan kaže da ga je ova vest iskreno potresla, da je otišla prerano i da su pred njom bile godine potpune glumačke zrelosti i onih ostvarenja u kojima je tek sad mogla da pruži najviše.

„Nije bila diva samo filma već i pozorišta. To je bila jedna svestrana i darovita žena, koja je sa jednakim uspehom i pisala i to vrlo kvalitetno pisala. Ne znam od čega je umrla, ali umrla je jedna zaista velika glumica, a s obzirom sa koliko se tuge rastajala od bivše države, moguće da je i to uticalo na tu u svakom slučaju preranu smrt. Mnogo mi je žao zaista, još nije bilo vreme za umiranje, pred njom je trebalo da budu godine potpune glumačke zrelosti i onih ostvarenja u kojima je ona tek sad mogla da pruži najviše. Naravno da smo mi kao region i prostor jednog jezika, mislim na to što se nekad zvalo Jugoslavija i neka joj Bog da rajsko naselje. Ja sam zaista iskreno potresen.

Foto: Zoran Lončarević

Uzrok smrti glumice za sada je nepoznat, a prema rečima njenog producenta u Americi već izvesno vreme je imala problema sa zdravljem.

Tim povodom Kovačević se osvrnuo na probleme koje je Furlan doživela za vreme ratova i nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji, kao i veći deo njene generacije.

„Ja kad se sada setim kroz šta sam ja prošao, od nekog rigidnog komunizma, preko blaže forme tog istog komunizma, raspada države u krvi, inflacije koja je nezabeležena u istoriji itd. To prosto nije normalno i to ne može da ne ostavi traga. Kad vi pakujete gaće i čarape u najlon kesu i odlazite u jedan novi prostor i počinjete karijeru od početka, to ne može da ne ostavi traga“, rekao je Kovačević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare