Moja prva asocijacija na film "Valter brani Sarajevo" je sloboda, taj slobodarski duh koji je promovisan ovim ostvarenjem je osnovna poruka koja traje već pola veka i nije čudno što je ovaj film uspeo da dosegne i do daleke Kine jer promoviše određene vrednosti koje su univerzalne, kazao je Miljko Živojinović, sin Velimira Bate Živojinovića gostujući u emisiji "Probudi se" na kanalu "Nova S".

„Valter brani Sarajevo“ premijerno je prikazan pre 50 godina u sarajevskoj Skenderiji i još uvek drži rekord po broju gledalaca jednog filma proizvedenog na području bivše Jugoslavije. Tim povodom u sredu, 6. aprila u 19 časova, u restoranu „Walter“ u tržnom centru Galerija, okupiće se svi oni koji su najpozvaniji da govore o značaju ovog filma, njegovom uspehu posebno u Kini, o Bati Živojinoviću, anegdotama sa snimanja i drugim zanimljivostima vezanim za ovo kultno ostvarenje.

Događaju će prisustvovati Igor Galo, glumac, reditelj i producent – igrao je ulogu Mališe i jedini je živi glumac iz plejade vrhunskih glumaca koji su igrali u filmu,  Dr Nele Karajlić, muzičar, književnik i scenarista Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizuelnog Arhiva i Centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka, a 24 godine je bio na čelu Jugoslovenske kinoteke i Miljko Živojinović, sin Bate Živojinovića.

Foto: Privatna arhiva porodice Živojinović

– Ono što mene fascinira je to što film ne dolazi iz Holivuda, nego iz jedne relativno male zemlje kao što je bila Jugoslavija, i uspeo je da dobaci do Kine i da tamo naš narod i ti divni ljudi, naši prijatelji prepoznaju te vrednosti koje nosi u sebi – kaže Miljko.

Sećajući se vremena kada je „Valter“ ušao u njihov dom, kaže da je od samog početka bio deo porodice, kao i sam reditelj Hajrudin Krvavac s kojim je razvijeno divno prijateljstvo.

Foto: Nova S

– Bata je igrao u skoro svim njegovim filmovima sve do „Partizanske eskadrile“. Krvavac je bio deo naše porodice i odrastao sam uz njega. Ono što je interesantno je da je premijera ovog filma bila 6. aprila kada je Dan Sarajeva, a inače 6. aprila je sam Valter Perić poginuo na Dan oslobođenja Sarajeva 1945. godine. Tako da ovaj datum nosi puno simbola. Mislim da je ovo obeležavanje koje je pokrenuo Pavle Maksimović i njegova porodica, a koje su prihvatili svi koje smo kontaktirali, zapravo jedan omaž, ne samo filmu nego i Valteru Periću narodnom heroju, Bati Živojinoviću i svim drugim umetnicima koji su učestovali u stvaranju ovog ostvarenja – kaže Živojinović i dodaje:

Foto: Privatna arhiva porodice Živojinović

– To je bila prava reprezentacija glumaca. To nije bio ni srpski, ni bosanski film, bio je jugoslovenski, jer je i sam reditelj bio Jugosloven pre svega. Mi danas kada govorimo o „Valteru“, ne govorimo sa aspekta jugonostalgije, nego pričamo o tome šta su ljudi sa ovih prostora mogli da urade ujedinjeni i šta mogu da urade. To smo videli u sportu gde smo bili prvaci sveta, a ovaj film to isto potvrđuje.

Foto: Promo

Kultni film drži rekord po broju gledalaca jednog ostvarenja proizvedenog na području bivše Jugoslavije – za 50 godina gledalo ga je više od 11 milijardi ljudi.

– Kada je Bata prvi put koristio taj termin od 6/7 milijardi, bio sam zbunjen, ali kada razmislimo da ima milijardu i po Kineza i da su oni „Valtera“ gledali stalno, za svaku Novu godinu, ta cifra nije preterana. Imao sam sreću da sa Batom dva puta budem u Kini. To je zaista nešto fantastično, počev od dolaska na aerodrom, gde vi ne idete na normalno čekiranje, nego vas čeka crveni tepih, pa ulazite u vip salone gde vas dočekuju televizijske kamere. Gde god smo se pojavljivali svaki naš korak je bio snimljen i propraćen. To je jedna međusobna ljubav koja traje do današnjih dana – zaključuje Miljko koji ističe da je za njega dok je bio mlad bilo normalno što je sin Bate Živojinovića, ali kasnije, to je dobilo određenu odgovornost, „postalo je titula i privilegija“.

Celokupno gostovanje možete pogledati u videu na početku teksta.

****

Bonus video: Karl Malden – jedini srpski glumac dobitnik Oskara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare