Sidhu Moose Wala Foto:EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Policija je u glavnom gradu Indije, Delhiju, izvršila tri nova hapšenja u vezi sa ubistvom pevača Sida Musa Vala. Pendžabski reper, koji je zaslužan za popularizaciju repa u ruralnim oblastima, ubijen je 29. maja kada je njegov automobil upao u zasedu neidentifikovanih naoružanih ljudi.

Njegova smrt izazvala je dubok gnev i ljutnju dok su obožavaoci iz celog sveta oplakivali gubitak eklektične pop zvezde, piše „BiBiSi“.

Činilo se da je u nedelju policija napravila iskorak u slučaju, kada je uhapsila dvojicu muškaraca za koje se sumnja da su „dva glavna izvršioca“ i još jednog osumnjičenog iz zapadne države Gudžarat.

Na konferenciji za novinare u ponedeljak, HS Dalival, komesar specijalnog odeljenja policije u Delhiju koja istražuje ubistvo, naveo je da su trojica muškaraca obavila nekoliko osmatranja terena pre nego što su ubili Musa Valu – reper je pogođen sa 24 metka i umro je na putu do bolnice.

Sidhu Moose Wala Foto:Dafydd Owen / Avalon / Profimedia

„Kod optuženih je pronađeno osam granata, devet električnih detonatora, tri pištolja i jedna puška“, rekao je Dalival, dodajući da su granate „pomoć u slučaju da oružje ne funkcioniše“.

Do sada je tokom istrage, koju zajedno sprovode policije u Delhiju i državi Pendžab, gde je živeo i umro Mus Vala, uhapšeno preko desetina ljudi. Slučaj je, kažu, otkrio složenu mrežu nasilja vezanog za bande u Pendžabu.

Ko je bio Sidu Mus Vala?

Rođen kao Subhdeep Singh Sidhu u selu Musa u okrugu Mansa, pevač je započeo svoje muzičko putovanje u Kanadi 2016.

Od tada je izdao tri albuma i više od 60 singlova i postao poznato ime u Pendžabu i među populacijom Sika u dijaspori u Velikoj Britaniji i Kanadi. Obožavaocima se dopalo kako njegove pesme nude neulepšane komentare o mračnom delu unutrašnjosti Indije, gde droga, kriminal i korupcija često dolaze na naslovne strane.

Svojim tekstovima i izvođenjem, koji su uključivali stilove narodne muzike regiona, pevač je inspirisao generaciju mladih Pendžabijaca koji žive u Indiji i inostranstvu da s ponosom prihvate svoje korene.

Ali Mus Vala je takođe bio veoma kontroverzna ličnost. Oštri pevač je imao afinitet prema oružju, kojim je mahao u svojim muzičkim spotovima i na svojim profilima na društvenim mrežama. Postojale su i policijske istrage protiv njega zbog navodnog promovisanja nasilja sa oružjem u Pandžabu.

Pevač nikada nije osuđen ni za jedan od navodnih zločina, ali su ga kritičari rutinski prozivali da „normalizuje nasilje“.

Policija sumnja da se kod njegovog ubistva radi o rivalstvu bandi, iako je porodica Musa Vala to snažno negirala. Policija do sada nije govorila o istrazi, rekavši da još istražuje motiv pucnjave.

Pendžab je oduvek imao neugodnu stranu, uključujući i gangstersku tradiciju – velikih šefova, kumova, njihovih posrednika i nasilnika. Nasilje, kažu stručnjaci, u velikoj meri potiče od sukoba između njih.

Osnovni problemi poput korupcije i rastuće nezaposlenosti ojačali su njihovu vlast nad gradovima i selima.

Ovi gangsteri takođe imaju ogroman estradni pečat – isprepletena priroda muzičke industrije i zločina povezanih sa bandama u Pandžabu je u velikoj meri prihvaćena kao opšte poznata, kaže Ravindra Sing Robin, novinar u gradu Amritsar.

„Pomalo liči na Bolivud“, dodaje on, pozivajući se na navode o vezama sa podzemljem Mumbaja.

Ko je uhapšen?

Policija kaže da je dosadašnja istraga otkrila da su svi optuženi delovali po uputstvima dvojice navodnih ključnih zaverenika – koje su naveli kao Lorensa Bišnoija i Indijca iz Kanade, Goldija Brara.

Lorens Bišnoj, koji je negirao optužbe protiv njega, nalazi se u zatvoru u Indiji. Policija kaže da pokušava da izruči Goldija Brara koja nije dao izjave u vezi sa slučajem. Policija je  saopštila da ima dokaze da je jedan od ubica bio u direktnom kontaktu sa njim u vreme ubistva.

Sidhu Moose Wala Foto:EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Policija Pendžaba je takođe uhapsila još osam osoba zbog „pružanja logističke podrške, sprovođenja uviđaja i skrivanja izvršioca“.

U saopštenju za javnost, kako je navela policija, jedan od optuženih je pratio pevačevo kretanje pretvarajući se da je obožavatelj.

„Napravio je selfije sa pevačem nekoliko minuta pre njegovog ubistva. Zatim je podelio informacije – kao što su da pevač nije bio u pratnji njegovog obezbeđenja, detalje o vozilu i broju putnika, da je to vozilo Mahindra Tar koje nije otporno na metke – sa izvršiocima i naručiocima koji deluju iz inostranstva“, dodali su.

Bonus video: Večito pitanje o ponovnoj saradnji sa Neletom Karajlićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar