Hulk, prvo izdanje, strip
Foto: Heritage Auctions / Ferrari / Profimedia

Šezdeset godina star strip koji prikazuje Hulka, a u kome je superheroj prikazan u svojoj originalnoj sivoj, a ne u njegovoj prepoznatljivoj zelenoj boji - prodat je za skoro pola miliona dolara. Redak primerak Neverovatnog Hulka #1, koji je objavljen 1962. godine, kupio je privatni kolekcionar.

„Comic Connect“, aukcijski sajt koji se bavio prodajom, rekao je da je to najskuplja prodata kopija prve Hulkove priče ikada.

Kreirali su je Sten Li i Džek Kirbi, a strip otkriva priču o Hulkovom poreklu, u kojoj je naučnik dr Brus Baner izložen toksičnim gama zracima i od tada se pretvara u Hulka kada izgubi živce. U svom prvom izlasku, Hulk je prikazan sa sivom kožom, ali je Marvel promenio boju u svoju sada već prepoznatljivu zelenu za drugo izdanje, jer je proces štampanja u četiri boje u to vreme značio da se siva različito pojavljuje na različitim stranicama, piše Guardian.

Na skali za ocenjivanje stripova, izdanje je ocenjeno kao „veoma fino/skoro savršeno“.

Hulk, prvo izdanje, strip
Foto: Heritage Auctions / Ferrari / Profimedia

– Visoko vrednovanu kopiju Hulka br. 1 je teško pronaći, zbog jeftinog papira koji se koristio – rekao je Vincent Zurzolo sa sajta za stripove. Zurzolo je predvideo da će to izdanje, kao i ostali stari stripovi, „nastaviti da dobijaju na vrednosti“.

Međutim, Hulku predstoji dug put pre nego što obori rekord koji je postavio njegov kolega iz Marvela, Spajdermen. U septembru je kopija stripa „Amazing Fantasy“ #15 iz 1962. godine, u kojem Spajdermen debituje, prodata za 3.6 miliona dolara (2.5 miliona funti).

Bonus video: Samouništena Benksijeva slika ponovo na aukciji – ponude će da pljušte

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar