Milena Dragićević Šešić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

To što je vlast prognala ovu manifestaiju ne čudi me nimalo. To se dešavalo i drugim ustanovama kulture u okruženju, u Požegi, u Loznici, Smederevu, da ne nabrajam dalje, kaže u razgovoru za Nova.rs Milena Dragićević Šešić, jedna od učesnica Prognane a slobodne Nušićijade koja će biti emitovana od večeras (posle utakmice Rusija-Srbija) do 5. septembra na TV Nova S.

– Nušićijada je za mene izuzetna manifestacija jer je fascinantno da jedna mala sredina ume da prepozna značaj kritike izrečene u nekom vremenu i od nje napravi dobrobit za svoje mesto, dajući novo ruho sloganu – viđeni ste za Ivanjicu! Od toga je napravljen kulturni događaj po kome se Ivanjica prepoznaje, kaže Milena Dragićević Šešić, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Ona naglašava da je na taj način ovaj grad pokazao da ne želi da bude više na marginama srpskog društva i da se „nepodobni službenik“, viđen za Ivanjicu, radovao dolasku u grad zbog festivala posvećenog Nušiću.

– Jedinstven je i po tome što nije samo pozorišni, već festival u kojem ceo jedan grad živi jedno drugo vreme, istovremeno duboko kritično vezano za ovu sredinu danas i ovde – dodaje profesorka Šešić.

Ova manifestacija kulture i zabave, humora i radosti za Ivanjicu i Ivanjičane predstavljala je mnogo više od festivala. Njenu obnovu je iniciralo Udruženje građana KudeS (Inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije) i u partnerstvu sa lokalnom samoupravom 2010. godine zaživela je Nušićijada. Za osam godina ova smotra je ponela 25 nacionalnih i regionalnih priznanja, među njima odlikovanje za najbolju tradicionalnu manifestaciju “Turističku slagalicu”, “Turistički cvet”. Program Evropske komisije “Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE) koji je inicirala Evropska asocijacija festivala (EFA), uvrstio je Nušićijadu u najbolje evropske festivale i dodelio joj EFFE obeležje nekoliko godina za redom.

Milena Dragićević Šešić na snimanju Nušičijade, Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Idila je trajala do 2018. kada je lokalna vlast obelodanila da KudeS više nema ingerencije nad Nušićijadom.

– To što je vlast prognala ovu manifestaiju ne čudi me nimalo. To se dešavalo i drugim ustanovama kulture u okruženju, u Požegi, u Loznici, Smederevu, da ne nabrajam dalje. Sve što vlast prepozna da bi mogla da preusmeri i da iskoristi i istovremeno oslobodi od bilo čega kritičkog i, neću reći, suberviznog jer Nušićijada to nije bila sama po sebi, ona to i učini. Nušićijada je festival veselja, smeha i kritike, a sve za dobrobit društva, a ne protiv njega. To je sklonjeno, preuzeto, ostala je samo jedna šarena vesela isprazna fasada, u kojoj će se šetati kostimi koji neće znati ni šta nose, ni koga predstavljaju, ni koji su im identiteti, ni za koje se vrednosti bori ta druga preuzeta Nušićijada – priča profesorka Šešić.

Što se tiče preseljenja prognane Nušićijade u virtuelnu sferu, naša sagovornica smatra da će možda time dobiti i neko drugo gledalište.

Pročitajte još:

– Ogromna je konkurencija u tom prostoru, ne mislim samo na kvalitet, nego i na to da je veliki i težak zadatak otići na internet i doći do informacije da se nešto dešava. Živimo u vremenu u kojem nam je smeh potrebniji nego ikada, jer mi smo narod koji je navikao i da se grli i da se ljubi. Navikli smo da se približimo jedni drugima, da osetimo toplinu, i fizičku i emotivnu, a sada je toga sve manje. Ljudi su prinuđeni da rade u svoja četiri zida, da ne viđaju nikog iz kruga svojih najbližih. To naravno dovodi do dubokih poremećaja, jer mi na to nismo navikli. U Skandinaviji je, na primer, to prirodno stanje, ali nama to teško pada.

Zato se ne čudi, kako kaže, što se po društvenim mrežama, viber grupama, sve češće dele razne šale i kritičke crtice, koje služe da  ublažimo sve ono što bi moglo da nas dotuče.

– Da oteramo sumorne misli i da probamo da unesemo što više smeha u svoju svakodnevicu… Tako da nam je Nušić danas potrebniji više nego ikada – zaključuje Milena Dragićević Šešić.

Prognanu a slobodnu Nušićijadu, pod sloganom “Ako ne govorimo sad, biće dockan” ( Branislav Nušić, “Sumnjivo lice”) osim na TV Nova S, možete pratiti i na društvenim mrežama kao i na Jutjub kanalu festivala Nušićijada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare