Sergej Trifunović, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sergej Trifunović želi da snimi film po romanu "Usta puna zemlje" i pregovarao je sa piscem Branimirom Šćepanovićem (83) oko prava na ekranizaciju njegovog kultnog dela, potvrđeno je portalu Nova.rs.

Matija Jovandić, Milojko Božović

Problem je što je cena koju pisac traži za ustupanje prava previsoka za produkcijske mogoćnosti poznatog glumca.

– Želim da snimim taj film, razgovarao sam sa gospodinom Šćepanovićem, ali je cena autorskih prava u ovom trenutku neprihvatljiva za nas – ističe Trifunović.

Branimir Šćepanović je za roman „Usta puna zemlje“ 1974. godine dobio Oktobarsku nagradu grada Beograda. Preveden je na više od 30 jezika i uvršten u mnoge svetske antologije. Najveći uspeh sa ovom knjigom Šćepanović je doživeo u Francuskoj gde je ona imala 23 izdanja.

Foto: Promo

Naizgled radi se o apstraktnom delu koje nije lako transponovati u filmski jezik. Međutim, Sergej Trifunović veruje da bi priča o čoveku koji sve vreme beži hrleći ka smrti (igrao bi ga Trifunović) mogla biti preneta na veliko platno. On je već angažavao i reditelja koji bi radio film po Šćepanovićevoj knjizi. Radi se o Vladimiru Petroviću s kojim je sarađivao na filmovima „Mali Budo“ i „Jesen samuraja“ reditelja Danila Bećkovića.

– Vlada Petrović je bio asistent Bećkoviću na tim filmovima i jako sam bio zadovoljan kako smo sarađivali – kaže Sergej Trifunović.

Petrović je režirao nekoliko epizoda TV serija „Sinđelići“, „Urgentni centar“, dokumentarni serijal „Titova soba tajni“, dokumentarac o Dušanu Preleviću „U redu, pobedio sam“, a oprobao se i u izradi muzičkih spotova („Zemlja gruva“).

Branimir Šćepanović Foto: Printscreen

Inače, jedno delo Branimira Šćepanovića već je doživelo filmsku adaptaciju. Radi se knjizi „Smrt gospodina Goluže“ iz 1977. po kojoj je pet godina kasnije Živko Nikolić snimio istoimeni film sa Ljubišom Samardžićem u glavnoj ulozi. Šćepanović je autor scenarija za više igranih filmova: „Ono more“ (1965), „Sramno leto“ (1969), „Kako umreti“ (1972) i „Vreme leoparda“ (1985), a osvojio je i dve Zlatne arene za scenario, za „Pre istine“ (1968) i kao koscenarista „Sutjeske“ (1973).

Sergej Trifunović je pre „Usta puna zemlje“ razmišljao o ekranizaciji romana „Jebo sad hiljadu dinara“ Borisa Dežulovića i „Split“ Slavoljuba Stankovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare