foto:beogradski festival igre

Spektakl predstava "Kraljevstvo" španske trupe "Grupa gospodina Serana" iz Barselone, biće premijerno izvedena večeras na sceni Opere i teatra Madlenianum u okviru 18. izdanja Beogradskog festivala igre (BFI).

Autori ove predstave su osnivač trupe – čuveni Aleks Serano, Pau Palacios i Feran Dordal, dok koreografiju potpisuje Diego Anido, istovremeno i izvođač. Osim Dijega, igrači „Kraljevstva“ su Pablo Rosal, Vang Ping-Hsjang, Dejvid Munici i Niko Roig, koji je i kompozitor muzike.

foto:beogradski festival igre

Umetnik koreografije Aleks Serano osnovao je „Grupu gospodina Serana“ u Barseloni 2006. godine kao pozorišnu trupu koja stvara originalne produkcije bazirane pretežno na pričama iz savremenog trenutka.

Na osnovu kreativnih saradnji, njihove produkcije sjedinjavaju scenski performans, tekst, video i zvuk. Trupa prikazuje isključivo originalne postavke sa kojima gostuje u zemlji i inostranstvu, uz veliku podršku i priznanja važnih institucija u Španiji.

foto:beogradski festival igre

Osnivač, direktor i selektor BFI – Aja Jung istakla je da je španska trupa konačno stigla u Beograd nakon peha koji su imali na proleće.

„Kraljevstvo“ je bilo planirano za prolećno izdanje 18. BFI, ali u poslednji čas, pred ulazak u avion, otkriveno je da jedan od izvođača ima koronu. Sada je došlo i do promene scene, te će predstava gostovati u Madlenianumu, umesto u BDP-u, kako je prvobitno planirano.

Jung smatra da će možda time komad izgubiti na atmosferi, ali je zato uvek atraktivno imati veću pozornicu kao Madlenianum.

Jedan od autora Pau Palacios je otkrio da su njihove predstave mešavina igre, performansa i video zapisa. Na taj način koriste različite jezike, kao pravi multimedijalni sadržaj, spektakl.

Kako navodi svetska kritika, „Kraljevstvo“ je nemilosrdni koktel čiji su sastojci banane, živahna koreografska rešenja, reklame, pank i rok, King Kong, supermarketi, ekonomski rast, konfuzija, ekspanzija, nestašica, državni udar, zverstvo, trap muzika i mačo mladići, u jednoj beskrajnoj zabavi.

Premijera ove 65-minutne predstave održana je na „Grec festivalu“ u Barseloni 2018. godine, a osim tog festivala, ko-produkciju „Kraljevstva“ potpisuje FOG Trijenale Izvođačkih umetnosti u Milanu, CŠ Teatar iz Venecije i mnogi drugi partneri i institucije.

Jedna važna napomena za gledaoce večerašnje predstave – koriste se veoma jaka stroboskopska svetla.

Bonus video: Snimanje filma u svemiru – ruska ekipa lansirana sa kosmodroma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar