Foto: Promo

Svečano zatvaranje 29. Festivala autorskog filma zakazano je za sutra u 19 sati u Mts dvorani kada će biti dodeljene nagrade u takmičarskim selekcijama, nakon čega će uslediti premijerno prikazivanje ostvarenja "Seljani", saopštili su organizatori FAF-a.

Poljski kandidat za Oskara, ostvarenje „Seljani“ autorskog para DK i Hju Velčman, koje je delimično stvarano i u Srbiji, spustiće zavesu na 29. Festival autorskog filma sutra u Mts dvorani. Pre nego što publika pogleda „Seljane“ biće dodeljene nagrade najboljima na FAF-u.

A film zatvaranja, oživeo je zahvaljujući srpskim slikarima. Snimanje „Seljana“ je letos završeno baš ovde u Beogradu, nakon čega je u prvoj polovini septembra usledila svetska premijera u Torontu. Na ostvarenju rediteljskog tandema, koji je već bio nominovan za Oskara, ali i Zlatni globus i Bafta nagradu za film „S ljubavlju, Vinsent“, radilo je čak 22 slikara i slikarki iz Srbije uz supervizore Biserku Petrović i Vladimira Vinkića, i VFX tim naše producentske kuće „Digitalkraft“. Uz pomoć tima ove kuće i producenata Ivana Pribićevića i Jelene Angelovski naši slikari oslikavali su frejm po frejm na slikarskom platnu, a te slike kasnije su oživljene na ekranu. Na taj način je stvaran „S ljubavlju, Vinsent“ koji je bio prvi dugometražni animirani film za koji su frejmovi ručno slikani uljanim bojama na platnu, i to u tehnici koju je koristio sam Van Gog. A taj film bio je svetski hit, zaradivši 42 miliona dolara na blagajnama.

Radnja „Seljana“ zasniva se na romanu Vladislava Rejmonta, dobitnika Nobelove nagrade iz 1905. Tragična je to priča o seljanki Jagni koja je primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Borinu, uprkos ljubavi prema njegovom sinu Anteku. Vremenom, Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana i mora da se bori da sačuva svoju nezavisnost. Radnja se odvija na poljskom selu na prelazu iz 19. u 20. vek, a dramatični preokreti priče vezani su za promene godišnjih doba, težak rad na poljima i tradicionalne lokalne praznike. Ovaj jedinstveni mikrosvet seoske zajednice služi kao povod da se ispriča univerzalna i aktuelna priča, o tragičnoj ljubavi i životu u maloj zajednici gde pravila i tradicija određuju uloge svakoga, a izlazak iz očekivanog može da rezultuje ismevanjem i odbacivanjem.

Iako je sutra zvanično kraj 29. FAF-a, to nije sve, s obzirom da će se najgledaniji filmovi s festivala moći da se vide u bioskopima još dva dana. U subotu i nedelju, 2. i 3. decembra u Mts dvorani, Dvorani Kulturnog centra Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci biće održan 29. FAF na bis.

U subotu publika će u podne u sali 6 Mts dvorane moći da vidi film Vima Vendersa „Savršeni dani“, a dva i po sata kasnije „Seljani“. Na istom mestu od 16.30 sati je „Himera“ Aliće Rorvaher, od 19 ponovo Venders, a u 21.30 časova „Prolazi“ Ajre Saksa. U Dvorani kulturnog centra 2. decembra u 16 sati moći će da se pogleda film „O suvom bilju“ Nurija Bilge Džejlana, a u 20.30 časova poslednje ostvarenje Kena Louča „Stari hrast“.

U Jugoslovenskoj kinoteci od 16 sati na repertoaru su „Velika kola“ Filipa Garela, a u 18 časova „Kako se kresnuti“ Moli Mening Voker.

Dan kasnije, 3. decembar u sali 6 Mts dvorane ponovo će pred publikom biti „Savršeni dani“ i to u 10 i 15 časova, a od 12.30 sati „Stari hrast“. Od 17 i 19 časova na programu će biti ostvarenje koje će sutra uveče poneti nagradu Gran pri FAF-a (pobednički film festivala), a u 21.30 „Otet“ Marka Belokija.

U DKC- u od 16 sati na programu je „Kako se kresnuti“, a dva sata kasnije „Himera“, da bi od 20.30 časova ponovo usledili „Savršeni dani“. U nedelju u Jugoslovenskoj kinoteci od 16 časova pred publikom će biti „Disko igrač“ Đakoma Abrucezea, od 18 sati je poslednja šansa da se vidi ostvarenje za koje je vladalo najveće interesovanje na FAF-u, ono Vima Vendersa i za kraj, od 20.30 „Izgubljeni u noći“, koji potpisuje Amat Eskalante.

Bonus video: Ginić i Perišić o filmu „Lost Country“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar