Jelisaveta Seka Sablić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Glumica Seka Sablić kaže za N1 da je mržnja "sigurnija od ljubavi kao kategorija da je večna". "Ništa se nije vekovima promenilo i što je situacija teža, to su te nesigurnosti veće, i onda se traži žrtva, na šta će da se odnosi ta mržnja, to je energija koju ne znaš na šta da usmeriš", rekla je Sablić najavljujući predstavu "Gospođa Roza" u kojoj tumači glavnu ulogu.

U subotu, 29. januara, od 19.30 časova, odigraće se predstava „Gospođa Roza“ u režiji Stefana Sablića premijerno u novootvorenom Jevrejskom kulturnom centru „Oneg Šabat“. U istom centru će večeras u 19.30 časova biti odigrana i predstava „Adresat Nepoznat“, adaptacija romana spisateljice Katrin Kresman Tejlor u kojoj igraju Stefan Trifunović i Marko Janketić, a režiju, prevod, adaptaciju i izbor muzike potpisuje Stefan Sablić, sin Seke Sablić.

Predstava „Gospođa Roza“, kako kaže Sablić, urađena je kao svojevrsna duodrama.

„Imamo dva glavna lika – Rozu Jevrejku i jednog Arapina. Roza, koja je nekad bila prostitutka, sada u Parizu čuva decu prostitutkama. Njena sudbina je teška, ona je prošla pakao u životu, od rata, logora do toga da je radila kao prostitutka“, kazala je Sablić.

Kako je rekla, ona je, ipak, srećna zbog toga što daje toliko ljubavi toj deci.

„Ali, kad pogledaš spolja njen život, ona je stvarno napaćena… Iza svakog sveca i svetice stoji pakao od života, taj pakao te nauči da budeš plemenit i dobar, ne znam, to su velike priče“, dodala je.

I pored teške teme, predstava je duhovita.

„Predstava je duhovita, Bojan Dimitrijević igra komično jednog Arapina, to je toliko smešno šta lupeta taj Arapin. I Roza sa svojim belim lažima“, kaže Sablić.

U predstavi, osim Sablić i Dimitrijevića, igraju i Dorian Diall i Mladen Andrejević.

Stefan Sablić je najavio za večeras predstavu „Adresat Nepoznat“, takođe u Jevrejskom kulturnom centru.

„Predstava će biti odigrana povodom obeležavanja internacionalnog dana sećanja na žrtve holokausta, radi se o rimejku predstave sa Predragom Ejdusom i Mladenom Andrejevićem iz 2003. godine, a večeras u predstavi igraju Marko Janketić i Stefan Trifunović. Roman je napisan 30-tih godina u Americi, ali kao da je napisan posle Drugog svetskog rata, što govori o tome koliko se sve već tada unapred znalo, svi ti zločini koji su se dogodili“, kazao je Stefan Sablić.

Bonus vide – Isak Asiel: Biće sačuvane dve originalne zgrade logora Topovske šupe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar