Festival Parobrod
Foto:Promo

Sedam predstava biće odigrano na Pozorišnom festivalu u "Parobrodu" od 10. do 17. aprila, u okviru kog će publika moći da vidi neke komade koji su već na stalnom repertoaru, a neka ostvarenja teć će postati deo pozorišnog programa, najavljeno je iz ove ustanove kulture.

Festival će biti otvoren 10. aprila u 19 sati predstavom „Šuma na kraju vremena“ u režiji Ivana Jovića, po tekstu Monje Jović. Komad u izvođenju Anđele Popović kroz „surove priče žena koje je oblikovala istorija na ovim prostorima“ prikazuje „tragični odnos ljudskih bića prema prirodi koju pokušavamo da menjamo, umesto napora da je razumemo“.

Foto:promo

Miloš Đurović i Dušan Matejić izvešće 12. aprila od 19 sati komad „Holivudski san“ po motivima komada Meri Džons „Kamenje u njegovim džepovima“, koji su sami adaptirali i režirali. Komedija sa melodramskim elementima, izvedena u Parobrodu prvi put u jesen 2020. godine, govori o dvojici mladića iz malog grada, statista na snimanju holivudskog filma koji pokušavaju da ostvare svoje snove. U početku ih susret sa filmskom industrijom fascinira, ali počinju da isplivavaju i njene tamne strane. Đurović i Matejić u komadu, inače, igraju po sedam različitih likova.

Foto: Promo/UK Stari grad

Gluma i glumci tema su i „Uspomena Sare Bernar“ u režiji Srđana Markovića sa Galom Šalipur i Ivanom Ninčićem, izvedena u Parobrodu 5. marta, uvrštena je i u program festivala 13. aprila od 19 sati.

Foto:promo

Komad Džona Marela govori o životu slavne glumice iz perspektive poslednjih dana njenog života i prebiranja po uspomenama. Autor komada, zapravo, kroz njen lik govori o prirodi glume i pozorišne umetnosti uopšte i postavlja pitanje šta umetniku ostaje na kraju života od njegovog davanja.

Foto:promo

U „Disko svinjama“, komadu irskog autora Endija Volša, svojevremeno je igrao i Kilijan Marfi, zvezda „Birmingemske bande“. Posetioci Parobroda će ovaj komad moći da vide u izvedbi Jovane Golubović i Strahinje Padežanina u sredu, 14. aprila od 20 sati.

Predstava, u Parobrodu premijerno izvedena u okviru Beogradskog irskog festivala, govori o dvoje tinejdžera koji se susreću sa novim, njima do tada nepoznatim osećanjima dok emotivno i telesno sazrevaju.

Foto:promo

Performans „Zemlja“, u režiji Jadranke Anđelić, na programu je 15. aprila od 19 sati, a performerka Ljubica Damčević u njemu “spaja postupke baštovanstva, brige o biljkama i zemlji sa pričama o migracijama i emigrantima”. Ona, navodi se još u opisu, promišlja napor, bol i prilagođavanje “presađivanja” koje se dešava u procesu migracije i posebno prinudne promene zemlje.

Ivan Jevtović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predstava „Čekanje“ u režiji Ivana Jevtovića premijerno je izvedena u jesen 2014. a od ove godine ponovo je vraćena na repertoar Parobroda. Publika će u okviru ovog festivala moći da je vidi 15. aprila od 19 sati, a u komadu po dramskom tekstu “Čekajući Marčela” Stefana Ričija i Đanija Fortea igraju Janko Cekić i Lazar Dubovac. Komad ispituje usamljenost, otuđenost, odvojenost od realnog života, ali i o čovekovoj potrebi za socijalizacijom i nadi da će ga društvo prihvatiti.

Festival se završava „Zagonetkom revolucije“ u produkciji Dah teatra 17. aprila od 19 sati. U predstavi po konceptu i u režiji Dijane Milošević igraju Evgenija Eškina Kovačević, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović i Ivan Nikolić. Oni se pojavljuju u ulogama četvoro revolucionara: Ulrike Majnhof, pripadnica Frakcije Crvene armije, Kamila Sijenfuegosa, Kastrovog saborca, Fanji Kaplan, atentatorke na Lenjina i Roze Luksemburg, koji „šetaju kroz vreme i pričaju jedni sa drugima, ali i sa nama ‘sa one strane'“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar